Niet het leukste onderwerp om het over te hebben, maar wel nodig: wat gebeurt er met je geld en bezittingen als je overlijdt? Als je daar zeggenschap over wil hebben, kan je dit laten vaststellen bij de notaris. Deze partij stelt dan een testament voor je op. Daarin leg je vast wie wat krijgt. Wanneer er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn.  

Wat is een testament?  

Een testament is een notariële akte waarin je vastlegt wat er bij overlijden met bezittingen en vermogen gebeurt. Ook wel nalatenschap genoemd. In een testament wordt omschreven hoe jouw erfenis wordt verdeeld en onder welke erfgenamen. Het geeft de ruimte om eigen keuzes te maken voor en in de toekomst.  

Wanneer een testament? 

 Vanaf wanneer heb je een testament nodig? Je moet minimaal 16 jaar en handels bekwaam zijn om een testament op te laten stellen. Het verschilt per situatie wanneer het aan te raden is, maar eigenlijk kan je er niet vroeg mee beginnen.  

Zeker als je bezittingen hebt van waarde, zoals een koophuis, is het verstandig om een testament op te laten stellen. Zodra je je huis gaat afbetalen ontstaat er vermogen. En jouw vermogen moet verdeeld worden als je komt te overlijden. Door een testament op te stellen bepaal jijzelf welk geld of vermogen waarnaartoe gaat. 

Kosten testament 

Een testament wordt door een notaris op maat gemaakt. Een notaris kijkt samen met jou naar de mogelijkheden en de (fiscale) gevolgen voor de erfgenamen. Zoals je wel voor kan stellen, een tijdrovend klusje. De uren maal het uurtarief van een notaris, zorgen al snel voor een prijs vanaf €400. De kosten van het opstellen van een testament verschillen enorm. Ons advies: vraag gewoon meerdere offertes op.