Samenlevingsovereenkomst
Als je gaat samenwonen heeft dat allerlei consequenties. Hoe zit het bijvoorbeeld met je eigen woning? Wat gebeurd er als één van jullie twee overlijdt? En wat als de relatie stuk loopt? Dit zijn geen leuke dingen om over na te denken, maar als je het niet doet ga je daar later spijt van krijgen. In een samenwerkingsovereenkomst kun je zaken vastleggen zoals: de verdeling van kosten van de huishouding, welke spullen van wie zijn, medische volmachten en wat er gebeurd als je uit elkaar gaat of één van de twee komt te overlijden.
Huisbezitter
Mocht van jullie het huis al bezitten en de ander er bij intrekken dan moeten er ook afspraken gemaakt worden over de kosten, het aflossen en het onderhoud. Als de relatie beëindigd, dan heeft één van de twee geen rechten op het huis. Dat kan erg zuur zijn als je er wel in hebt geïnvesteerd. Ga hierover in gesprek met de notaris en maak hier duidelijke afspraken over. Doe je dit niet, dan zit je misschien voor je het weet bij de scheidings mediator een mediator in Almere bijvoorbeeld.
Vaste lasten
Nog een handige tip: maak onderling afspraken over het betalen van de vaste lasten: Wie betaalt welke kosten? Misschien kun je een gezamenlijke regeling openen en daar deze lasten van betalen, maar je kan natuurlijk ook je eigen creatieve manier verzinnen. Verdient één van jullie meer? Denk dan ook na over hoe jullie dit gaan verdelen.
Het interieur
Maar naast zaken waar je rekening mee moet houden omtrent kosten is het natuurlijk ook belangrijk dat jullie in overeenstemming het interieur gaat vormgeven. Misschien hou jij wel van een Scandinavisch interieur maar ziet je partner een moderne inrichting meet zitten, dan zul je toch een middenweg moeten vinden. Door een duidelijke basis te creëren die je aankleedt met verschillende accessoires kom je al een heel eind. Maar ook hiervoor kun je natuurlijk een expert inschakelen.