Samenwonen is naast erg gezellig ook een behoorlijke pain in the ass wanneer je door ruzie gedwongen wordt om apart verder te gaan. Dan kun je alle rompslomp daaromheen maar liefst zo gemakkelijk en snel mogelijk regelen. Of dit nu met je (ex)partner, familielid of een goede vriend is, geld en spullen zijn altijd lastig te verdelen. Vooral als je al even meegaat en ondertussen samen de nodige verzamelingen hebt opgebouwd. Wat is van wie? Cd van jou, maar gekregen van de anders moeder? Dan dus niet van jou. Of wel? Net zoals Acda en de Munnik hebben wij het antwoord er helaas ook niet op. Dus voorkom cliché ruzies en ben het voor! Hoe dan? Een samenlevingscontract! 

Waarom een samenlevingscontract?

Voor het geval dat dat nog niet duidelijk was: het zorgt voor verheldering. Iedereen heeft hier behoefte aan. Een samenlevingscontract betekent letterlijk een contract om samen te leven. Dat kan ook met meerdere personen zijn. Het is dus verstandig om alle afspraken vast te laten leggen. Het is aan jou om te bepalen wat er zoal in een samenlevingscontract komt te staan. Zaken waar je aan kunt denken: 

  • Verdeling van de vaste lasten/huishouden (hypotheek, huur, boodschappen, etc.); 
  • Wat er gebeurt met schulden en spaargeld; 
  • Welke en hoeveel bankrekening(en) jullie gebruiken; 
  • Wat er met het koophuis gebeurt als jullie niet meer samenwonen; 
  • Of je partner jullie gezamenlijke bezittingen mag houden als je overlijdt; 
  • Pensioen regeling. 

Wat kost het?

De kosten van een samenlevingscontract variëren per notaris. De kosten lopen uiteen van een beperkt standaardcontract voor € 225 tot € 750 voor een contract dat helemaal voor jullie op maat gemaakt is. 

Financiële gevolgen en inhoud samenlevingscontract

Dat het een hoop zekerheid biedt, daar is niets aan gelogen. Maar overdrijf het niet, je moet niet zomaar een samenlevingscontract afsluiten. Je wordt namelijk al snel als fiscale partner gezien zodra je gaat samenwonen. Dit kan vervolgens weer invloed hebben op bijvoorbeeld de toeslagen van de belastingdienst of een bijstandsuitkering. De notaris stelt een overeenkomst op, zodat ze juridische rechtsklacht heeft jegens derde. Met een samenlevingscontract is jouw partner niet automatisch je erfgenaam. Mocht je dit wel graag willen, dan kan je een aanvullen testament op laten stellen.