Meestal is een vergunning niet nodig

Over het algemeen kun je gerust ademhalen, want in de meeste gevallen is geen vergunning vereist voor het installeren van een lichtstraat. Dit geldt ook voor lichtkoepels en dakramen. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen op de regel. Hierover vertellen we verder in deze blog meer over. Over het algemeen is het installeren van een lichtstraat aan de achterkant van een woning vrijwel vergunningsvrij.

Maar pas op, zelfs als geen vergunning nodig is, betekent dit niet dat je helemaal vrijuit gaat. Het Bouwbesluit moet nog steeds worden nageleefd, wat betekent dat aan bepaalde minimumeisen moet worden voldaan voor veiligheid en gezondheid.

Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze worden nageleefd. Bovendien is het altijd verstandig om het burenrecht in gedachten te houden en tijdig overleg te plegen met de buren om eventuele onvoorziene geschillen te voorkomen.

Wanneer heb je wel een vergunning nodig?

In sommige gevallen is het wel nodig om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een lichtstraat. Als het object meer dan 0,6 meter uitsteekt ten opzichte van het dakvlak, dan is het nodig om een vergunning aan te vragen. Daarnaast moeten alle zijden van de lichtstraat overal meer dan 0,5 meter van de randen van het dakvlak of platte dak liggen.

Bij plaatsing in het voordakvlak mag de lichtstraat alleen uitsteken als er geen welstandseisen in je lokale gemeente gelden. Dit varieert per gemeente.

Vraag voor informatie bij de gemeente of een aanbieder

Kortom, Het plaatsen van een lichtstraat of een lichtkoepel is in de meeste gevallen een vergunningsvrije aangelegenheid is. Al zijn er nog steeds regels en overwegingen waar rekening mee moet worden gehouden. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst je gemeente en zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je aan het project begint.

Eventueel kun je ook bij een aanbieder van lichtstraten hier naar informeren. Deze kunnen je van actuele informatie voorzien wat betreft de regels voor het plaatsen van een lichtstraat.