Eigenlijk hebben we het allemaal al wel gehoord: we moeten van het gas af! Gaswinning gaat te veel ten koste van het milieu en de omgeving. De overheid wil graag dat Nederlanders gasloos gaan wonen. De RVO, ook wel De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, heeft speciaal voor deze ontwikkeling een brochure gemaakt. Niet alleen huizenbezitters maar ook bedrijfseigenaren moeten namelijk mee in deze ontwikkeling van bouwen met meer energiebesparende en -opwekkende voorzieningen. En omdat we niet allemaal apart van elkaar het wiel opnieuw hoeven uit te vinden, wordt kennis op dit gebied royaal gedeeld. We vertellen je hieronder graag hoe deze pijler tot stand is gekomen en hoe jij je huis gasloos kan maken.
Hoe is Nul op de Meter tot stand gekomen?
De overheid heeft het streven dat een woning net zoveel energie verbruikt als er lokaal wordt opgewekt. Dat betekent dat een woning voorzien moet zijn van zeer goede isolatie, efficiënte installaties en een optimale naad- en kierdichting zodat geen enkele warmte of koelte verloren gaat. Voor wonen heb je energie nodig, daar ontkom je niet aan. Maar bij een goed huis heb je slechts het minimale aan energie nodig. Als dat beetje energie ook nog eens uit duurzame energiebronnen gehaald kan worden, ben je zelfs energieneutraal. Nul op de Meter wordt praktisch gezien heel strak ingezet: nieuwbouwhuizen worden binnenkort niet meer op het gas aangesloten. Op die manier heeft het streven stevig voeten in de aarde. Zo sla je ook twee vliegen in één klap: je draait de gaskraan dicht én je zet grote stappen richting CO2-neutraal bouwen.
Hoe maak ik mijn huis gasloos
Er zijn veel experts die je kunnen helpen bij het gasloos maken van je huis, of het nu gaat om bestaande of nieuwbouw. Deze experts op het gebied van CO2-neutraal bouwen zijn helemaal up to date over de nieuwste manieren van energie besparen. Ga dus op zoek naar een aannemer of installateur met ervaring in de duurzame energie en laat je niet om de tuin leiden. Soms is namelijk een ontwerp op papier heel goed, maar valt de opbrengst in de praktijk tegen. Je kan dit voorkomen door tijdens de bouw of verbouwing controles uit te laten voeren. Je kan zelfs een prestatieovereenkomst laten opstellen zodat de uitvoerder verplicht is om de beloftes na te komen. Het plan van uitvoering bestaat dan uit energiebesparende en -opwekkende voorzieningen zoals het aanbrengen van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. In onze andere artikelen die ook vallen onder de noemer ‘Verduurzaming’ kunnen we je hierover alles vertellen!