Drie keer raden wat echt niet mag ontbreken als je een huis gaat kopen. Juist, een notaris! Het is namelijk verplicht om een notaris in te schakelen bij de levering van een huis. Een notaris heeft als enige de bevoegdheid om de woning op jou/jullie naam te zetten en de woning dus officieel over te dragen van de oude eigenaar naar de nieuwe eigenaar. Daarnaast stelt een notaris vaak ook een hypotheekakte op. Voor niets gaat de zon op, dus er komt ook een rekening van de notaris. Wel zo fijn om een indicatie te hebben om welke notariskosten het gaat.

Notariskosten bij een huis kopen

Met je notaris kan je nog weleens een haat-liefdeverhouding ontwikkelen. Deze persoon regelt al je belangrijke zaken wanneer je een huis gaat kopen, maar je zal hem of haar ook altijd hiervoor een smak geld moeten geven. Denk hierbij aan zo’n 800,- tot 1.900,- euro. Deze ruim genomen indicatie is natuurlijk afhankelijk van hoeveel geregeld moet worden. De notaris betaal je sowieso voor het opstellen van de hypotheek- en transportakte, onderzoekskosten, inschrijvingskosten register het Kadaster en btw.

Iedere notaris mag zijn eigen tarief berekenen. De tarieven per notaris kunnen dan ook erg uiteenlopend zijn. Informeer bij meerdere notarissen wat de kosten zijn, zodat je goed kan vergelijken. De ene notaris rekent per uur en de ander per klus. Slim: de hypotheek- en leveringsakte afsluiten bij één en dezelfde notaris is vaak goedkoper.

Welke notariskosten zijn aftrekbaar?

Oké oké, je hebt de notariskosten uitgegeven. Misschien niet het leukste doeleinde om je geld aan uit te geven. Maar wat moet dat moet. Goed om te weten is dat je een deel van de notariskosten terug kan vragen aan de belasting. Je betaalt dus wel de volledige kosten, maar bij de belastingteruggave heb je hier voordeel van. Welke notariskosten zijn aftrekbaar:

  • Kosten voor de hypotheekakte
  • Kadastrale rechten voor de hypotheekakte

Let op, er zijn nog meer kosten aftrekbaar als je een woning hebt gekocht. Lees hier welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn.