Je hebt het huis gevonden dat aan bijna al jouw woonwensen voldoet en je kunt dan ook niet wachten om er te gaan wonen. In je hoofd heb de nieuwe woning al helemaal ingericht en je weet precies waar wat moet komen te staan. Maar hoe zorg je ervoor dat dit huis van jou wordt, zonder dat je teveel betaald? Het is dan belangrijk om goed te gaan onderhandelen. Dat jij het huis zo graag wil en dat je bereidt bent meer te betalen, hoeft de verkopende partij helemaal niet te weten. Gebruik dan deze tips, hiermee wordt je een kei in onderhandelen.

Tip 1: Bepaal het eindbod

Voordat je gaat onderhandelen is het goed om precies te weten hoeveel je maximaal wil en kan lenen. Houd je hier dan ook aan vast en kom niet in de verleiding om hoger te bieden, je zal hier later gegarandeerd spijt van krijgen. Je wil natuurlijk wel de maandlasten goed kunnen blijven betalen. Kom je er zelf niet uit? Een expert kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden!

Tip 2: Zoek informatie op

Je kunt voor een klein bedrag bij het kadaster informatie inwinnen over de woning. Zo kun je bijvoorbeeld te weten komen wat de kopers in het verleden betaald hebben voor de woning en je kunt er kijken hoeveel woningen in de omgeving kostten. Dat zou je dan ook kunnen meenemen in de onderhandelingen.

Tip 3: Ben niet te enthousiast

Let er goed op dat je een neutrale houding aanneemt tijdens het onderhandelen. Te veel enthousiasme zorgt ervoor dat de verkopende partij minder snel in zal stemmen met een lagere prijs. Ga juist het psychologische spelletje aan en laat vallen dat je meerdere woningen op het oog hebt. Je zou nog een stapje verder kunnen gaan, door te benoemen wat de voordelen van de andere woningen zijn.

Tip 4: Zorg dat je vragen stelt

Bedenk voordat je de onderhandelingen aangaat welke vragen je wilt stellen en vraag daarop door. Wanneer is er bijvoorbeeld voor het laatst onderhoud gepleegd aan het dak? Waarom wordt de woning verkocht? En zijn er veel geïnteresseerden? Aan de hand hiervan kun je jouw bod uiteindelijk nog aanscherpen.

Tip 5: Ben zelfverzekerd

Zorg ervoor dat je zelfverzekerd overkomt. Dit doe je door alles netjes op een rijtje te hebben en door je niet uit het veld te laten slaan door andere geïnteresseerden. Jij weet het beste wat je kunt bieden en hoe jouw situatie is. Werkt dit niet, dan is het gewoon niet meant to be…

Tip 6: schakel een aankoopmakelaar in

Sommige mensen vinden onderhandelen leuk, anderen helemaal niet. Hoor jij bij deze laatste groep mensen? Dan kun je de onderhandelingen ook overlaten aan een aankoopmakelaar. Het voordeel daarvan is dat deze persoon, dit al veel vaker heeft gedaan en precies weet hoe het werkt. Doe hier dan ook je voordeel mee.