Vochtproblemen wil je niet. Punt. Problemen die voortkomen uit een negatieve luchtvochtigheid in huis zijn hardnekkig en het oplossen van deze problemen gaat je altijd bakken geld kosten. Vocht kan van alle kanten het huis binnendringen: via de vloer (kruipruimte), door muren, via kozijnen, via daken en langs dakpannen. Vooral oude en historische gebouwen kampen met vochtproblemen. Bij een bouwkundig inspecteur beginnen alle alarmbellen te rinkelen als je komt aanzetten met een pand dat behoort tot historisch erfgoed. Gelukkig staat luchtvochtigheid in huis hoog op de checklist tijdens de bouwkundige inspectie. We vertellen je hieronder welke vijf soorten vocht in huis onderscheiden worden door professionals met daarbij wat de oplossingen zijn en hoe vocht in huis geconstateerd wordt tijdens de bouwkundige inspectie.

vocht in de muur, wonen in de regio

Soorten vochtproblemen

1. Optrekkend vocht
Optrekkend grondvocht is vocht ter hoogte van het grondniveau. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat een fundering die oud is grondwater opzuigt. Door muren te injecteren met vochtwerende gel kan je dit probleem aanpakken. Een nieuwe vochtkering plaatsen door de muren te onderkappen is een stuk drastischer en daardoor een stuk duurder.

2. Doorslaand vocht
Soms kan je vochtplekken letterlijk op de buiten- of binnenmuur zien staan. Dan heb je last van doorslaand vocht; een probleem dat vooral voorkomt bij oudere huizen. De gevelbekleding of de voegen van het metselwerk zijn dan behoorlijk versleten. Een oplossing is het opnieuw voegen en impregneren van de muren met een coating zodat vocht niet meer naar binnen kan komen. Een drastische oplossing is compleet nieuwe gevelbekleding.

3. Condensatievocht
Deze categorie heeft weinig te maken met de bouwconstructie maar meer met de isolatie en ventilatie van de woning. Zodra je schimmelplekken ziet in huis, met name in de keuken en of badkamer, is er sprake van condensatievocht; vocht dat niet weg kan tijdens het koken, douchen of baden. Je woning regelmatiger ventileren is de simpele oplossing. Beter isolatie en een ventilatiesysteem aanschaffen zijn de prijzige opties.

4. Lekkage
Wanneer je last hebt van vochtige plekken die niet te verklaren zijn door bovenstaande oorzaken, dan is de kans groot dat er een lek zit in één van de leidingen of afvoerbuizen. Het is een drama om de exacte plek van lekkage te vinden, omdat de vochtproblemen vaak pas na maanden of zelfs jaren zichtbaar worden. De enige oplossing is het uit laten voren van een lekdetectie.

5. Bouwvocht
Als een huis gebouwd wordt, wordt daarbij heel veel water gebruikt. Zoveel water zelfs, dat het volledig uitdrogen van een woning veel langer duurt dan mogelijk is. Vaak moet een huis opgeleverd worden binnen een bepaalde tijd en dan wordt het in gebruik genomen, terwijl de muren nog nat zijn. Gevolg is loskomend stucwerk en schimmels op de muren. Zet een ontvochtiger in huis en blijf ventileren.

Hoe wordt een vochtprobleem geconstateerd?

Zoals bovenstaande opsomming al duidelijk maakte, worden veel vochtproblemen vooral optisch geconstateerd middels vlekken op muren en/of plafonds, loskomend stucwerk en schimmel. De inspecteur kan heel specifiek met een vochtmeter het exacte vochtgehalte binnenin de muur opmeten. Daarbij geeft het apparaat middels een piepje de ernst van de situatie aan. En je raadt het al: veel piepjes betekent problemen.