Het is misschien niet het leukste om mee bezig te zijn, maar er komt toch een moment dat je moet gaan nadenken over jouw studieschuld en het aflossen daarvan. De tijd dat je droge pasta met een beetje pesto at zijn inmiddels voorbij, maar de schulden die je daaraan over hebt gehouden voel je nu nog steeds. Zeker wanneer je een huis gaat kopen. Het is namelijk zo dat jouw studieschuld het maximale bedrag dat je mag lenen voor een hypotheek verminderd. Daarom wil je natuurlijk weten hoe je het beste kan handelen; waar moet je allemaal rekening mee houden en wat is wijsheid?

Hoe zwaar weegt de studieschuld mee?

Hoe zwaar de studieschuld meetelt om een hypotheek te krijgen hangt af van het stelsel waaronder je gestudeerd hebt. Een studieschuld van voor 2015 telt zwaarder mee dan in de periode daarna. In het oude stelsel kreeg je namelijk nog een basisbeurs, waardoor je minder bij had hoeven lenen. Deze schuld moet je dan ook binnen 15 jaar terug betalen. De hypotheekverstrekkers gaan ervan uit dat je per maand 0,65% terug betaald. Deze wegingsfactor bepaald hoeveel de hypotheekverstrekkers denken dat je maximaal kunt missen en hoeveel je dus uiteindelijk, bij hun, mag lenen.

Na 2015 heb je nooit een basisbeurs gehad, dat betekent dat je een terugbetaaltermijn van 35 jaar hebt en is de wegingsfactor 0,35%. Hierdoor zal je dus uiteindelijk meer kunnen lenen. Mocht het niet lukken om binnen die 15 of 35 jaar de schuld af te betalen, dan krijg je een studieschuld kwijtschelding, je zit dan nergens aan vast en kunt een hogere hypotheek krijgen.

Kijken naar de oorspronkelijke studieschuld

Aan de hand van jouw studieschuld en de wegingsfactor bepaalt de hypotheek verstrekker de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Tijdens deze berekening maken ze gebruik van jouw oorspronkelijke studieschuld. Heb je bijvoorbeeld een schuld van €10.000 en kon je daardoor €15.000 minder lenen? Dan is dat precies hetzelfde wanneer je een deel hebt afgelost en de schuld nog maar €5.000 is, ook dan kun je nog steeds €15.000 minder lenen. Het kabinet van Rutte IV ziet hier gelukkig graag verandering in en vinden dat gekeken moet worden naar de actuele stand.

Studieschuld melden of niet?

Studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR. Het kan daardoor slim lijken je studieschuld te verzwijgen voor de hypotheekverstrekker, maar dat is toch niet het geval. Je wil natuurlijk geen lening aangaan die je eigenlijk helemaal niet kunt betalen, dit zal in de toekomst dan ook zorgen voor meer problemen dan dat je nu voor ogen hebt. De schulden staan misschien wel niet geregistreerd, maar je moet wel iedere maand betalen aan ome Duo.

Daarnaast is dit in je voordeel als je een hypotheek hebt met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Mocht je na het verkopen van je woning blijven zitten met een restschuld, dan wordt dit onder bepaalde voorwaarden voor je betaald. Eén voorwaarde is dat je er zelf alles aan hebt gedaan de restschuld zo laag mogelijk te houden. Studieschuld verzwijgen valt daar natuurlijk niet onder.