Het is je vast niet ontgaan; er hebben serieuze veranderingen plaatsgevonden rondom de overdrachtsbelasting. Tot 1 april 2021 betalen huizenkopers tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting. Na deze datum geldt deze regelgeving alleen voor huizen tot vier ton. Mark Sauerbreij van financieel adviesbureau STERKin, licht toe welke veranderingen nog meer plaats hebben gevonden of op de planning staan voor 2021.

Meer lenen dan de marktwaarde van een woning?

Verduurzaming telt steeds zwaarder mee bij het afsluiten van een hypotheek. Als je van plan bent om een woning te verduurzamen, kun je vanaf 2021 een hoger hypotheekbedrag afsluiten. Normaal mag je 100% van de waarde van de woning lenen. Als je ervoor kiest om de woning te verduurzamen, mag je 106% lenen. Ongeacht het inkomen, is er een budget van maximaal €9.000 beschikbaar wat je extra kunt lenen om te besteden aan verduurzaming. Wil je gebruik maken van de extra 6% financiering? Dan moet je inkomen minimaal €33.000 zijn (alleen of gezamenlijk).

Voorbeeld: Je koopt een huis met een waarde van €200.000. Normaal gesproken mag je dan een bedrag van €200.000 lenen (100%). Als je gaat verduurzamen én je inkomen is minimaal €33.000, kun je 6% extra lenen (106%).

Energie label steeds belangrijker

Naast dat je een extra bedrag kunt lenen, hechten banken ook steeds meer waarde aan energielabels. Hoe lager het energielabel is van een woning, hoe meer korting je kan krijgen op jouw hypotheek. Een groene(re) woning beschouwt de bank namelijk als een goede investering voor de toekomst. Woningen met een laag energielabel zijn over het algemeen beter te verkopen en beter te financieren voor de toekomstige kopers.

Langdurige lage rentes

Verder is de verwachting dat de rentes voorlopig niet gaan stijgen. Er is sprake van langdurige lage rentes. Een gevolg hiervan is dat steeds meer mensen een aflossingsvrije hypotheek nemen. Je kunt ervoor kiezen om een deel van de hypotheek aflossingsvrij af te sluiten. Dit betekent dat je niet in aanmerking komt voor renteaftrek. Echter maakt dat bij deze lage rentes niet heel veel verschil. Je kunt voor deze optie gaan wanneer je net wat meer financiële ruimte wil om maandelijks uit te geven. Het advies is om niet 100% aflossingsvrij te nemen, maar enkel een percentage van de hypotheek. Overleg vooral met jouw financieel adviseur wat de mogelijkheden zijn voor jou.

Handige tips als je een huis gaat kopen

Met deze veranderingen in het achterhoofd, geven we je nog een aantal tips:

  • Wanneer je een woning aan wil kopen, check van tevoren wat voor energielabel de woning heeft. Ga niet zomaar overbieden op een woning met energielabel F.
  • Ben je al eigenaar van een woning? Besteed dan eens aandacht om te kijken of jij je energielabel kunt verbeteren. Aan de hand van een quick scan kun je soms al op eenvoudige manieren een verbeterslag maken.
  • Kijk niet alleen naar de hypotheeklasten, maar kijk ook goed naar je woonlasten. Als je bijvoorbeeld heel graag in een jaren 30 huis wilt wonen, heb je waarschijnlijk veel hogere woonlasten in vergelijking met een nieuwbouwwoning (denk bijv. aan energiekosten).
  • Laat je niet gek maken door de hoge prijzen van de woningen. Het is een gekke markt en het beste wat je kunt doen is een aankoopmakelaar inschakelen. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaald voor een woning. Hoe je het ook went of keert, een huis blijft een investering.