Een huis kopen gebeurt eigenlijk nauwelijks 100% met eigen geld. Veelal komt daar een financiering bij kijken. Wanneer je de financiering voor je koophuis rond wil krijgen, zijn er eigenlijk twee opties: je leent geld bij een bank of bij een derde (particulier). Meestal komt het toch op de eerste optie neer, want niet veel mensen kennen vermogende particulieren die ook nog eens ruimte (en zin) hebben om eigen geld uit te lenen. Een bank verstrekt wel hypotheken om daar zelf geld aan te verdienen, dus het is een commerciële partij. Dat moet je even in het achterhoofd houden. Zonder het verhaal meteen heel ingewikkeld te maken door het te hebben over een lineaire of annuïteitenhypotheek. Willen we je graag eerst vertellen hoe geld lenen bij de bank in zijn werk gaat.

Waarom hypotheek afsluiten bij de bank?

Allereerst zijn er veel banken en dus veel hypotheekverstrekkers. Maar niet alle hypotheekverstrekkers zijn ook een bank. En dat laatste is vaak toch wel de gedachte. Tegenwoordig bieden verzekeraars en pensioenfondsen zich ook aan als hypotheekverstrekker. De nieuwste ontwikkeling is die van regiepartijen. Die partijen bestaan eigenlijk uit grote institutionele beleggers die graag investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Om ons verhaal niet te ingewikkeld te maken, hanteren we hier toch de terminologie bank als hypotheekverstrekker. Banken zijn altijd een betrouwbare partij om een financiering bij af te sluiten. Een bank heeft namelijk alle kennis en kunde in huis als het gaat om de regels en mogelijkheden als het gaat om het afsluiten van een hypotheek. Uiteraard kost het geld om geld te lenen, dus de banken verdienen er wel aan. En daar is meteen het onderscheid te vinden tussen de banken: per bank zit verschil in de rente die je moet betalen. Vaak vind je ook in de kleine lettertjes verschil in de voorwaarden als het gaat om looptijden of boeterentes.

Hoe gaat het afsluiten van een hypotheek bij de bank in zijn werk?

Eigenlijk zijn er drie manieren om de eerste stap te zetten voor het afsluiten van een hypotheek: je kan direct je eigen bank benaderen, optie twee is zelf marktonderzoek doen naar de aanbieder die het best past bij jouw wensen en de laatste mogelijkheid is een onafhankelijke partij benaderen. In alle gevallen is stap twee het aanleveren van alle informatie die van belang is voor jouw financiële situatie. Denk hierbij aan loonstroken, overzichten van schulden zoals een studieschuld, maar ook lopende kredieten bij een bank of financieringsbedrijf. Zo willen mensen nog wel eens een auto op afbetaling kopen. Ook die informatie moet je aanleveren, zodat de financieel (hypotheek)adviseur een eerlijk en vooral realistisch beeld kan schetsen van de mogelijkheden. De vervolgstap is het vaststellen van het bedrag dat je maximaal kan opnemen als hypotheek. Met dat budget in je achterhoofd kan je op zoek gaan naar dat huis van je dromen! De vervolgstappen zoals het kiezen tussen soorten hypotheken, kiezen tussen vaste of variabele rente en de gevolgen als je samen of alleen een hypotheek aangaat, hebben we allemaal uitgeschreven in losse artikelen waar je makkelijk naartoe navigeert via ons menu.