Sommigen moeten er niet aan denken: een huis verbouwen. Anderen durven de stap wel aan om hun huis rigoureus te veranderen. Een groot voordeel hiervan is dat je alles precies naar eigen wens en smaak kan maken. Toch komt er bij een verbouwing vaak meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Frits van Kappel, eigenaar van Bouwkeurders.nl, legt uit welke zaken belangrijk zijn bij een verbouwing anno 2022.

Tips bij verbouwing

Er zijn drie zaken die hoe dan ook belangrijk zijn wanneer je een huis gaat verbouwen: vergunning, constructieve indeling van het huis en budget.

 • Vergunning

  Het is belangrijk dat je van tevoren weet of je een vergunning nodig hebt voor een aanpassing aan jouw huis. Check dit dus altijd van tevoren en begin niet zomaar met verbouwen. Een handige website om te controleren of je überhaupt een vergunning nodig hebt is www.omgevingsloket.nl. Voor een kleine verbouwing en met name aan de achterkant is een vergunningsaanvraag vaak niet zo spannend. Wil je iets veranderen aan de voorgevel van de woning? Dat kan wel eens een lastiger verhaal worden.

 • Constructieve indeling

  Om geen problemen te krijgen met de constructie van je woning, is het van belang om te weten welke muren draagmuren zijn en welke niet. Op de bouwtekeningen kan je draagmuren onderscheiden doordat er fundering onder de muren zit. Toch is het verstandig om een aannemer of bouwtechnicus in te schakelen. Je hebt namelijk een groot probleem wanneer je er later achter komt dat je een draagmuur hebt gesloopt in plaats van een normale muur.

 • Budget

  Dat een huis verbouwen geld kost, is geen geheim. Toch is het wel verstandig om het budget goed in de gaten houden. Voordat je het weet heb je te veel geld uitgegeven dan dat je in eerste instantie had berekend. Vraag daarom minimaal drie offertes aan voor bijvoorbeeld een aannemer. Vergelijk deze kritisch met elkaar en vraag referenties bij mensen die eventueel al een eerdere ervaring hebben met de desbetreffende bedrijven.

Huis verbouwen anno 2022

In vergelijking met 2021 zijn er geen grote veranderingen op het gebied van verbouwen waar je rekening mee moet houden. Toch zijn er wel een aantal handige zaken waar je rekening mee kunt houden tijdens jouw verbouwing in 2022:

  • Wanneer je gebruik maakt van energiebesparende maatregelen, kan je subsidies aanvragen. Hoeveel subsidie je hiervoor kan ontvangen, is afhankelijk van de gemeente.
  • Als je plannen hebt om te verbouwen, zorg dan dat je rekening houdt met drukte in de bouwsector. Zorg er dus voor op tijd bouwbedrijven te benaderen. Doordat de bouwbedrijven het erg druk hebben momenteel, liggen de gemiddelde prijzen ook hoog. Wachten heeft echter geen nut. De verwachting is namelijk dat de prijzen de komende tijd niet lager worden.
  • Zoals je misschien wel weet, kan je enkel een hypotheek afsluiten voor de marktwaarde van jouw huis. Toch is er een uitzondering op de regel. Als je je huis wil verduurzamen, heb je de mogelijkheid om 6% meer dan de marktwaarde van je huis te financieren. Dit kan zelfs tegen een goedkopere rente! Let wel op, je moet wel aan kunnen tonen dat je deze extra 6% besteed aan verduurzaming.