Er zijn erg veel manieren waarop je jouw woning kunt verduurzamen. Natuurlijk denk je dan onmiddellijk aan zonnepanelen of een warmtepomp. Maar er zijn ook veel meer eenvoudige, misschien zelfs goedkopere, manieren waarop je het energielabel van jouw woning kunt verbeteren. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar jouw deuren, ramen en kozijnen, weten ze de warmte wel buiten te houden? Denk je dat dit niet het geval is, dan zou je wellicht andere deuren en kozijnen kunnen overwegen. Dit om zo jouw huis te isoleren en daardoor meteen te verduurzamen, maar natuurlijk ook om energiekosten mee te besparen!

De U-waarde

Isolerende kozijnen en deuren zorgen ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en dat warmte in de zomer geen weg naar binnen vind. Waardoor jouw huis altijd de gewenste temperatuur blijft. Kies je voor nieuwe deuren en kozijnen let dan altijd op de U-waarde die erbij wordt vermeld; hoe lager deze is, hoe beter de isolatie. Isolatie houdt in dat de kozijnen en deuren luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de binnen- en buitenkant hebben. Je ziet er niets van, maar het werkt super goed!

Isolerende tips

Nog een paar tips waar je op moet letten als je jouw huis beter wil isoleren:

  • Zorg ervoor dat de naden en kieren tussen de kozijnen en de muur goed worden dichtgemaakt.
  • Goed ventileren is belangrijk, maar door het raam open te zetten gaat veel warmte verloren. Kies daarom voor ventilatieroosters.
  • Vind je het een flinke investering? Dan bestaan er leningen die je kunt afsluiten als je energiebesparende maatregelen treft.
  • Houd ook goed in de gaten hoe het precies zit met de subsidies vanuit de overheid, deze willen nog wel eens gunstig voor je uitpakken.

Raamisolatie

Als je toch het huis gaat isoleren doormiddel van nieuwe deuren en kozijnen, is het slim om meteen nieuwe ramen te plaatsen. Vervang enkel glas voor dubbel glas of zelfs triple glas. Hoe meer laags het glas is, hoe beter het isoleert. Vind je dit wat te duur, dan zou je er ook voor kunnen kiezen te isoleren met raamfolie. Het werkt wat minder goed dan nieuwe ramen, maar het is een prima alternatief voor als je jouw woning eenvoudig wil verduurzamen.

De kosten

De kosten voor het vervangen van deuren, kozijnen en ramen liggen erg uiteen. Het ligt eraan hoe goed het aanpakt, voor welke materialen je kiest en hoeveel ramen en deuren jouw huis heeft. Daarom is het slim om eerst na te gaan wat jouw wensen nou eigenlijk precies zijn en wat het budget is. Eén ding is wel zeker; je wordt helemaal gelukkig als je na zo’n investering het energielabel laat berekenen en ziet hoeveel geld het je zal besparen!