Het is erg fijn dat je bij verschillende financiële dienstverleners terecht kunt om een hypotheek of een lening af te sluiten voor de aankoop van een woning. Je kunt erop vertrouwen dat je goed geholpen wordt en dat ‘jouw geld’ daar in veilige handen is. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk zo is, zijn er verschillende regels opgesteld en wordt de financiële dienstverlener in de gaten gehouden. Houden zij zich wel aan de afspraken? Informeren zij hun klanten op de juiste manier? En zijn ze te vertrouwen? Dit allemaal om risico’s te voorkomen.
Met wie krijg je te maken?
De financiële sector is groot en belangrijk voor onze economie, we hebben ten slotte overal geld voor nodig. In de woningbranche kun je te maken krijgen met onder andere hypotheekverstrekkers, banken, verzekeraars en accountants. Om bijvoorbeeld de waarborgsom of hypotheek te betalen. We zijn hiervan afhankelijk en daarom is het belangrijk dat het veilig gaat en strenge controles worden uitgevoerd.
De wet op financieel toezicht
De Wet op het financieel toezicht (Wft) beschrijft hoe deze controle uitgevoerd moet worden. De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houden hier toezicht op en zorgen ervoor dat de wet wordt nageleefd. Dit financiële toezicht zorgt ervoor dat:
- Het financiële systeem stabiel blijft.
- De financiële dienstverlening eerlijk gaat.
- Het beschermt de consumenten tegen gedrag dat financiële instellingen niet mogen tonen.
Toezichthouder: DNB
De DNB is dus een van de toezicht houders en ziet erop toe dat de partijen op de financiële markten aan hun verplichten kunnen voldoen. Ze kijken dus naar hoe financieel gezond een partij is. Op deze manier moet het risico op faillissement zo klein mogelijk blijven. Je wil natuurlijk niet dat je net een hypotheek afgesloten hebt en de verstrekker failliet gaat, dan blijf je achter met de gebakken peren. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de financiële regels worden nageleefd.
Toezichthouder: AFM
De AFM is juist verantwoordelijk voor het gedragstoezicht. Hoe gaat de financiële dienstverlening om met hun klanten en met andere financiele partijen? De AFM zorgt ziet er dan ook op toe dat de instellingen eerlijk, zorgvuldig en open omgaan met hun klanten, zodat ze precies weten waar ze aan toe zijn en wat ze verder nog allemaal kunnen verwachten.
Hoe krijgt de financiële dienstverlening een vergunning?
Samen bepalen deze twee toezichthouders of een financiële dienstverlener een vergunning krijgt om hun diensten uit te kunnen voeren. Voldoen ze aan de eisen dat krijgen ze een vergunning namens de minister van financiën. Er zijn verschillende vergunningen te verkrijgen, dus sommige partijen zullen er meerdere hebben. Mochten zij zich, nadat ze een vergunning hebben gekregen, niet houden aan de regels, dan zal de toezichthouder maatregels opleggen. Zoals bijvoorbeeld een boete en in het ergste geval het intrekken van de vergunning.
Financiële dienstverlening en de woningbranche
Wil je bijvoorbeeld dat de waarborgsom door de hypotheekverstrekker wordt betaald, zij staan dus voor jou garant, dan zal de verstrekker jou duidelijke informatie moeten geven. Bijvoorbeeld over eventuele rente. Dit moet gebeuren voordat je daadwerkelijk in zee gaat met deze partij. Daarnaast is het ook zo dat wanneer je een hypotheek gaat afsluiten en de rentevaste periode verloopt, je 3 maanden van te voren een nieuw aanbod moet ontvangen. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de vele regels waar de financiële dienstverlening zich aan moet houden, dus hopelijk voel je je hierdoor een stuk veiliger!