Wat is een moodboard?

Een moodboard is een collage die je zelf maakt van verschillende plaatjes, kleuren en materialen. Dit moodboard laat als het ware de mood (het gevoel en de sfeer) van je ruimte zien. Dit is een visuele en creatieve manier om te bepalen hoe jouw ruimte er uiteindelijk uit komt te zien. 

Hoe maak je een moodboard?

Ga je aan de slag met het maken van een moodboard? Je kunt kiezen om een online moodboard te maken, of zelf aan de slag te gaan met plaatjes en spullen in huis. Vind je het net als mij leuk om creatief aan de slag te gaan en de materialen in je handen te voelen? Kies dan voor een zelfgemaakt moodboard. 

Moodboard, materiaalgebruik, accentkleur, statement, Wonen in de Regio

Stap 1: Bepaal je stijl 
Kies de stijl die je mooi vindt aan de hand van interieurfoto’s (via pinterest of magazines). Welke gemene deler zit hierin? Welke kleuren en materialen komen vaak terug en zijn bepalend voor deze stijl?

Stap 2: Stalen verzamelen 
Verzamel staaltjes van deze kleuren en materialen. Veel van deze items heb je, zonder dat je het doorhebt gewoon al in huis! Gebruik een theedoek, een stofje van een kussen, een deurknopje, een potje verf of bijvoorbeeld een stuk fruit om de kleur te bepalen. Ga daarnaast naar de bouwmarkt om verschillende gratis staaltjes van verf of behang op te halen. 

Stap 3: Mix & Match 
Heb je alles verzameld? Ga het dan bij elkaar leggen. Hoe matchen de kleuren? Hoe werken verschillende soorten stof samen? Schuif ermee totdat je blij bent met de keuzes die je hebt gemaakt.

Stap 4: Een moodboard is de basis voor je interieurplan
Gebruik ongeveer 3 tot 4 basiskleuren voor je interieur, en vul deze aan met 2 accentkleuren. Verf de muren in de basiskleuren, kies je meubels uit in de basiskleuren en gebruik accentkleuren voor de accessoires in huis (zoals kussens, vazen, plaids en kunst). Wil je over een tijdje wat anders? Dan hoef je alleen je accessoires te vervangen! Wil je een statement maken? Kies dan eens voor een bank in een accentkleur. Durf, en heb vooral veel plezier met het maken van je moodboard!