Ondersteuning, comfort en levensduur 

Het matras moet een goede ondersteuning bieden en de keuze van een matras is onder andere afhankelijk van hoe je slaapt, oftewel je ligpositie. Zo moet een matras voor personen die op hen rug liggen andere ondersteuning bieden dan bijvoorbeeld personen die op hen buik of zij slapen. Een matras dat goede ondersteuning biedt ligt niet altijd lekker. Het comfort van het matras is dus ook belangrijk: de druk op het lichaam moet goed zijn verdeeld. Een ander aspect is de levensduur en duurzaamheid. Een matras aanschaffen valt niet onder de dagelijkse boodschappen, je wilt er dus langere tijd gebruik van kunnen maken.  

Traagschuim of koudschuim 

Er zijn verschillende soorten matrassen, denk hierbij aan een traagschuimmatras of een koudschuimmatras. Zoals de naam al zegt heeft een traagschuimmatras een vulling die zich vormt naar jouw lichaam en langzaam terugveert. Zo voel je nauwelijks drukpunten in het matras en is daarom geschikt voor mensen met rugklachten. Koudschuim daarentegen heeft een hoge veerkracht en is een vast de meest gebruikte schuimsoorten in matrassen. Een traagschuimmatras kun je op ieder soort bedbodem leggen: van een schotelbodem, tot aan een boxpring, gewone lattenbodem of andere soorten.  

Betrouwbaar advies  

Hoewel online winkelen tegenwoordig heel handig is, kun je voor het aanschaffen van een matras beter een fysieke winkel bezoeken. Zo kun je verschillende matrassen uitproberen om te bepalen welk matras het beste past bij jouw wensen. Ga erop liggen in verschillende slaapposities en ervaar het comfort en de ondersteuning van elk matras zelf. Laat je ook informeren en adviseren door professionals en betrouwbare websites. Zo heeft de Consumentenbond bijvoorbeeld ruim 42 matrassen voor je getest en kan je zodoende voorzien van een betrouwbaar en onafhankelijk advies. Ontdek de verschillen tussen de matrassen om een miskoop te voorkomen.