Na flinke onderhandelingen en veel bloed, zweet en tranen heb je eindelijk het huis dat voldoet aan al jouw wensen weten te bemachtigen. Of het daadwerkelijk zo is gegaan of niet maakt niet uit, waar het om draait is dat je een woning gaat kopen! Hier komt erg veel bij kijken, zo ook het betalen van de waarborgsom. Dit is een bedrag dat je vooruit betaalt en garant staat voor de daadwerkelijke verkoop. Gaat de verkoop niet door dan ben je het bedrag helaas kwijt. Maar wanneer betaal je dit bedrag nu precies en waar moet je rekening mee houden als je de waarborgsom gaat betalen?

Wie betaalt de waarborgsom?

Allereerst is het handig om te weten wie de waarborgsom van de koopwoning gaat betalen. Dit ben jij als de koper van het huis, hiermee geef je de verkopende partij namelijk meer zekerheid dat de koop doorgaat. Hoe je dit doet maakt niet zoveel uit. Je kunt er namelijk voor kiezen om de bank of hypotheek garant te laten staan maar je zou ook je eigen spaargeld kunnen gebruiken.

Wanneer moet je de waarborgsom uitbetalen?

De termijn waarbinnen je de waarborgsom moet overmaken staat vaak vermeld in het koopcontract. Meestal is de termijn twee weken. Het geld maak je over naar de notaris van de verkopende partij. Dit omdat de notaris dan op tijd verschillende, met geld relateerde zaken, kan regelen waardoor jij weer sneller in je huis kunt!

Wat als de koop doorgaat?

Wanneer alles vervolgens volledig naar wens verloopt en de koop van het huis door kan gaan, dan zal je de waarborgsom weer teruggestort krijgen op je rekening. Vaak gebeurd dit wanneer ook de sleuteloverdracht plaats vindt. Dit zal terug te zien zijn op de nota van de afrekening, zodat je altijd een bewijs bij de hand hebt. Het teruggestorte bedrag zou je vervolgens misschien al wel kunnen gebruiken om een deel van de hypotheek van je nieuwe woning mee af te lossen…

Wat als de koop niet doorgaat?

Mocht de koop niet doorgaan, doordat je bijvoorbeeld de hypotheek niet rond krijgt? Dan mag de verkoper onder bepaalde voorwaarden de waarborgsom opeisen. Dit hangt af van de waarborgsom en het koopcontract dat je daarbij hebt opgesteld, welke ontbindende voorwaarden worden hierin vermeld? Dit betekent helaas wel dat je een schuld overhoudt bij een eventuele bank of hypotheekverstrekker.