Uiteraard is de locatie van de woning die je wil kopen ontzettend van invloed op de vraagprijs. In principe is de regel: hoe dichter bij de stad, hoe duurder. De stad faciliteert namelijk alles: werk én vertier. Mensen wonen doorgaans graag bij de stad, omdat je dan alles bij de hand hebt en nooit ver hoeft te reizen. Werk is nagenoeg altijd gesitueerd in en rondom een stad, omdat daar de bedrijvigheid is. En voor vertier geldt eigenlijk hetzelfde: geen enkele ondernemer van een winkel, bioscoop of horecazaak zal zich bedenken dat het een goed idee is om zich buitenaf, kilometers van de stad, te vestigen. Daar zijn de mensen namelijk niet. Dus ja, daar betaal je voor. Toch is daar een kanttekening te plaatsen, want er is ook zeker een grote groep kopers die graag betaalt voor rust buitenaf. Eigenlijk zijn er gewoon een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als je twijfels hebt over het belang van de woonlocatie. Lees hier exact welke dat zijn!

Waar is je werk
Number one is toch wel de afstand tot het werk, oftewel het woon-werkverkeer. Het is een lastige keuze, omdat werk niet altijd een vaststaand gegeven is. Maar werkgelegenheid tref je doorgaans meer in de stad dan erbuiten. En we wonen graag relatief dicht bij het werk, omdat niemand vrolijk wordt van dagelijks urenlang in de file staan. Het is zeker een optie om een dorp/woongebied te kiezen dat een goede verbinding heeft met jouw werkplek. Zo kan je ervoor kiezen om goedkoper en/of rustiger te gaan wonen en toch een behapbare afstand te hebben tot werk.
Heb je kinderen
Als je kinderen hebt, weet je meteen waar we het over hebben: voor de kids moet de woonlocatie goed zijn. Als je daar geen rekening mee houdt, word je er heel druk mee. En dat wil je niet. Doorgaans ga je niet middenin de stad wonen als je kroost bestaat uit drie kiddo’s onder de tien jaar oud. De stad is druk en daarmee gevaarlijk; geen ideale plek dus om kinderen op te laten groeien. Een gebied met veel familiewijken is vaak een goede optie, omdat je kinderen dan makkelijk vriendjes en vriendinnetjes kunnen maken. Ouders kunnen zo ook beter een oogje in het zeil houden als het gaat om andermans kinderen, want de anonimiteit een stuk kleiner dan in de stad. En grote kans dat je veel scholen en opvangcentra vindt in de buurt. Een school op de route naar jouw werk kan dan perfect zijn!
Hoe besteed je jouw vrije tijd?
Als je graag dagelijks naar de gym gaat, is het interessant om een huis te zoeken op een locatie waar de gym dichtbij is. Sporten is vaak een onderdeel van het leven waar weinig tijd voor gemaakt wordt, dus een half uur reizen voor een uurtje sporten is dan eigenlijk slechte timemanagement. Maar heb je groene vingers en maakt niets jouw gelukkiger dan een moestuin aan huis met een paar scharrelende kippen en wellicht een pony voor je kind? Dan zal je snel een woning zoeken op een woonlocatie waar veel ruimte is. Dan is het de moeite waard om te overwegen verder van je werk af te gaan wonen, omdat je er veel voor terugkrijgt.
Wat is je budget?
Tsjah, hier ontkomen we natuurlijk niet aan. Jouw budget is ook ontzettend bepalend voor de locatie waar je een huis gaat zoeken. With money you can buy anything, dus die riante familievilla middenin Den Bosch is zeker een optie, als je het geld maar hebt. Het kan ook zo zijn dat jouw partner een professional is in de tennissport en graag een tennisbaan aan huis heeft. Ook dan is geld de weg daarnaartoe. Hoe je het ook went of keert: hoe mee ruimte je wil, hoe meer je ervoor betaalt. En die ruimte wordt duurder naarmate je dichter bij de stad wil gaan wonen, omdat de ruimte daar nou eenmaal schaarser is. Echt helemaal buitenaf wonen is juist vaak weer alleen weggelegd voor mensen met een ruim budget, omdat het dan vaak gaat om woonboerderijen met grond eromheen. Een wijkje met zes rijtjeswoningen tref je daar niet, dus soms is het kiezen of delen.