Duurzaam, aarde, do it yourself, Wonen in de Regio

Doe maar duurzaam! 

Het imago van een duurzaam interieur is vaak wat stoffiger dan de werkelijkheid. Als je in jouw huis eens een kijkje neemt dan kom je vast al heel veel duurzame spullen tegen waarvan je de keuze onbewust hebt gemaakt. Een duurzaam product is van goede, eerlijke materialen, goede kwaliteit en wordt op een milieuvriendelijke manier gemaakt en getransporteerd. Je kunt hierbij denken aan een rotan lamp, wollen plaid, linnen kussens, maar zelfs een leren bank kan al duurzamer zijn dan dat je denkt. Deze kan namelijk voor een deel gemaakt zijn van gerecycled leer. Maar onder een duurzaam interieur verstaan we ook hergebruiken. Dus een tweedehands meubel of een kastje een nieuw kleurtje geven zijn ook al een stappen in de goede richting.

Duurzaam, aarde, do it yourself, Wonen in de Regio

Upcycling en recycling  

Upcycling en recycling hetzelfde? Nee, hier zit een verschil in. Recyclen is namelijk het proces waarbij een product dat als afval wordt gezien, helemaal of deels wordt verwerkt tot een nieuw product. Een voorbeeld hiervan is het rubber dat uit banden wordt gehaald om een vloerkleed van te maken. Upcycling is een vorm van recyclen waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. Een oud product krijgt na de verwerking meer waarde. Een voorbeeld hiervan is het verzamelen van oud hout om er een tafel van te maken. Upcycling en recycling kan je perfect toepassen in je interieur; bewuste keuzes maken en eventjes op het etiket kijken waar het van is gemaakt.

Do it yourself 

Wat is er nou duurzamer dan van je eigen spullen iets ‘nieuws’ maken. Do it yourself! Het is vaak ook nog makkelijker dan je denkt en je hebt al veel plezier tijdens het maken ervan. Een kleine aanpassing kan al een groot verschil maken. Bijvoorbeeld dat leuke houten tafeltje of kastje een keertje opschuren en opnieuw verven. Het resultaat is een uniek meubelstuk, dat er vaker ook nog leuker uitziet dan de producten uit de winkel.
Een andere manier voor een duurzaam interieur is tweedehands. Neem een kijkje op markplaats, de kringloopwinkel of andere tweedehands winkels. Bijna alles wat je kan bedenken kan je ook tweedehands kopen. En ook deze spullen kan jij weer eigen maken door er net je eigen touch aan te geven zodat het helemaal bij jou past.

Kortom je kan een duurzamer interieur krijgen door:

  • Minder spullen te kopen
  • Hergebruik, do it yourself/ tweedehands
  • Meubels te kopen die op een duurzame manier vervaardigd zijn
  • Te letten op de duurzaamheidswaarde van producten