Wat is glasvezel?
Via glasvezel internet kan op een snelle manier data verstuurd worden. We gebruiken deze techniek nu vooral voor ons dagelijkse internet gebruik, onze telefoon gesprekken en de tv verbinding. Glasvezel is een vezel van glas die zo dun is als een haar, waardoor de data getransporteerd kan worden met de snelheid van het licht. Dit betekent niet alleen sneller internet maar ook dat het internet meer aan kan, dat het dag door stabiel blijft en je op een zuinige manier data verkrijgt, omdat er geen elektriciteit wordt gebruikt.
Kan ik mij al aansluiten op een glasvezelnetwerk?
Er zijn al enorm veel huishoudens die aangesloten zijn op een glasvezelnetwerk, waarvan ongeveer 40% een abonnement heeft afgesloten bij een glasvezelaanbieder. Zo kun je bijvoorbeeld een abonnement met alleen internet afsluiten bij Delta, KPN of T-Mobiel afsluiten. Als je aan zo’n provider verbonden bent, kunt je pas echt gebruik gaan maken van het snelle dataverkeer. Om de weten te komen of je zo’n abonnement kunt afsluiten, kun via een postcodechecker online zelf controleren of er glasvezel op jouw adres beschikbaar is.
Hoe worden glasvezelkabels aangelegd?
Blijkt er nog geen glasvezel te liggen in jouw wijk? Dan is de kans groot dat er plannen liggen om het in de toekomst wel aan te gaan leggen. Zo’n traject duurt lang en van de eerste informatiebrief tot het aanleggen van glasvezel ben je al een halfjaar verder. Maar als ze eindelijk gaan beginnen is het goed om te weten dat dit in verschillende stappen gebeurd. Voor de eerste stappen hoef je niet thuis te zijn, want dan wordt de glasvezelkabel in de straat gelegd. Houdt er wel rekening mee dat de hele stoep opengehaald wordt, om de vezel veilig onder de grond te plaatsen. Voor de stappen die daarna komen moet je wel thuis zijn, want dan wordt de kabel door de buitenmuur naar binnen geboord. Je kunt zelf aangeven op welke plek in huis dit moet gebeuren.
Wat kost de aanleg van glasvezel?
Over het algemeen gebeurt dit allemaal gratis en wordt dit vanuit de gemeente geregeld. Maar als de wijk al aangesloten is en er nog geen glasvezelkabel naar jouw huis ligt, komen de kosten bij jou terecht. Al met al is het dus geen gek idee om hier met de gemeente in mee te gaan. Zodat jij kan genieten van glasvezel bij Delta of KPN, voor sneller internet.