De energieprijzen gaan door het dak! Heb je een variabel contract of loopt je vaste contract binnenkort af, dan kun je er eigenlijk niet meer omheen. Het is dan onvermijdelijk dat je meer zal moeten gaan betalen. En dat doet helaas best wel pijn. Jammer genoeg kunnen we niet in de toekomst kijken en kunnen we je niet vertellen of de gas prijs nog verder gaat stijgen of dat hij binnenkort misschien wel weer gaat dalen. Maar we kunnen je gelukkig wel helpen met het terugdringen van jouw eigen energieverbruik. We geven dan ook graag wat meer informatie over de hele situatie en hebben een aantal tips om gas te besparen voor je op een rijtje gezet.

Wat is er aan de hand?

De energieprijzen, en daarmee ook de gas prijzen, zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. Dit komt doordat er weinig reserves zijn en er beperkt gas wordt aangevoerd. De vraag naar gas is dus te groot en dat doet de prijzen stijgen. Door deze prijsstijging raakt vooral huishoudens met een laag inkomen, maar ook huishoudens met een gemiddeld inkomen kunnen het zwaar gaan krijgen. Alle tips en tricks om gas te besparen zullen dan ook meer dan welkom zijn, want zelfs de aller kleinste beetjes helpen!

Let op: hoe ga je om met de verwarming?

Allereerst is het goed om te weten dat je gas het snelste bespaart door slim om te gaan met de verwarming. Dit komt doordat ongeveer 75% van het totale gasverbruik naar de verwarming van jouw huis gaat. Houd deuren goed dicht, zet de verwarming standaard een graad lager en zorg ervoor dat kieren naar buiten of naar andere ruimtes toe goed gedicht zijn. Dit zijn makkelijke stappen waar je eenvoudig mee kunt beginnen. Een wat dikker dekbed, een lekkere warme trui en een kop warme chocolademelk helpen ten slotte ook erg goed tegen de kou!

Kies voor een slimme thermostaat

Een andere dikke tip is een slimme thermostaat. Je stelt er makkelijk een dag- en nachtprogramma op in waardoor je flink wat gas kunt besparen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kamers waar je veel bent wat warmer zijn dan de kamers waar je eigenlijk nooit komt, zet de verwarming voordat je gaat slapen alvast een paar graden lager en zorg ervoor dat de verwarming ’s nachts niet aanstaat. Dit lijkt misschien wat heftig, maar je zal er nauwelijks wat van merken.

Ga na of het huis goed geïsoleerd is

Ga ook eens na of jouw huis wel goed geïsoleerd is, dit kan zomaar tot wel 30% gas besparen op jouw energierekening. ’s Winters zit je er heerlijk warm bij en in de zomer blijft het huis lekker koel. Laat de vloer, de spouwmuur of het dak isoleren, want hier komt vaak de meeste lucht van buiten door naar binnen. Daarnaast kun je ook kijken naar huis specifieke ruimtes die beter geïsoleerd moeten worden. Zo kan het misschien nodig zijn om bijvoorbeeld de kruipruimte te isoleren. Nog een pluspunt aan heel dit verhaal is dat isoleren er ook voor zorgt dat jouw huis een betere energielabel krijgt.

Hoe helpt de overheid?

Gelukkig hoef je niet alles zelf te toen en heeft de regering op prinsjesdag bekend gemaakt ook de huishoudens die getroffen worden te willen steunen. Dit doen ze door op verschillende niveaus energie compensatie toe te passen. Denk hierbij aan een hogere teruggave van de energiebelasting, de verlaging van de btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming en een lagere energiebelasting op elektriciteit. Deze maatregelen gingen in 2022 in en 2023 zal de regering verder blijven compenseren. Er liggen bijvoorbeeld plannen voor een tijdelijk prijsplafond, wat betekent dat de energieprijzen niet hoger kunnen oplopen dan een bepaalt bedrag. Op deze manier hopen zij veel mensen uit te brand te helpen.

Andere tips en tricks

Wil je nog meer geld besparen dan hebben we nog een paar kleine tips en tricks voor je; douche niet langer dan 5 minuten, houdt gordijnen dicht, plaats reflecterende folie achter de radiatoren of kies voor verduurzaming. Vooral verduurzaming is zeker het overwegen waard. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Het is even een flinke investering, maar je zal hem binnen een paar jaar volledig terug verdiend hebben!