Laten we bij het begin beginnen; wat is eigen geld? Eigen geld is het geld dat je zelf tot je beschikking hebt om te investeren in je nieuwe woning. Dit kan bijvoorbeeld spaargeld zijn of geld wat je hebt gekregen door een schenking van je ouders.  

Wanneer je een huis gaat kopen, komen hier uiteraard verschillende kosten bij kijken. Denk hierbij aan makelaarskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Voorheen had je de mogelijkheid om deze kosten mee te financieren in je hypotheek. Op dit moment is het zo dat je maximaal 100% van de koopsom van het huis mag financieren. Dit betekent dus dat je de de overige kosten direct uit eigen zak moet betalen. Een huis kopen zonder eigen geld is geen optie.  

Als je veel spaargeld hebt, is het zeker de overweging waard om dit geld (of een deel van dit geld) te gebruiken voor de financiering van je huis. Eigen geld inleggen betekent dat je minder hoeft te lenen bij de geldverstrekker en dus minder rente betaald. Makkelijk gezegd: je maandlasten worden minder. Afhankelijk van het bedrag wat je zelf financiert, kan dit grote voordelen opleveren. Zorg dus zodra je een afspraak hebt met de hypotheekadviseur, dat je precies weet wat jij (of jij in combinatie met je partner) gespaard hebt.