Op zoek naar een hypotheekadviseur

Om een huis te kunnen kopen is het natuurlijk fijn om te weten hoeveel je kunt lenen. Dit hangt onder andere af van hoeveel geld je verdient, spaargeld en schulden. Om hierachter te komen zijn wij op zoek gegaan naar een hypotheekadviseur. Al snel kwamen we uit bij Hypotheekvisie in Eindhoven. De recensies waren goed, dus besloten we om een afspraak te maken. Als voorbereiding op dit belangrijke gesprek hadden we een aantal belangrijke documenten nodig. Denk hierbij aan een recente loonstrook, werkgeversverklaring en identiteitsbewijs.

Hoeveel kunnen we lenen?

Eindelijk was het zover: ons eerste hypotheekgesprek. Tot onze verbazing konden we erg snel terecht. Bij binnenkomst kregen we een kopje thee aangeboden en werden we al vrij snel geholpen. Ik vond het zelf erg spannend allemaal, omdat ik geen idee had wat ik kon verwachten. Mijn vriend stond er iets nuchterder in en had natuurlijk allang opgezocht hoeveel we ongeveer konden lenen. Onze hypotheekadviseur Gudie nam ons mee in het hele proces. Hij checkte onze documenten, keek of we een BKR-registratie hadden en vroeg in welke regio we graag wilden wonen.

Worst-case scenario

Alles bij elkaar kwamen we op een mooi bedrag uit. Met dit bedrag zijn we samen met Gudie gaan rekenen. Uiteraard waren we al op de hoogte van de gekte op de woningmarkt, zeker voor starters. Hierdoor namen we een flinke overbieding mee in de berekening. Gelukkig hadden we beide door de jaren heen redelijk wat gespaard, waardoor we zelfs in het worst-case scenario genoeg eigen geld hadden. Toch gaf mij dit een beetje een angstig gevoel. Ik zag ál mijn spaargeld van de afgelopen 26 jaar al verdwijnen in het niets.

Op zoek naar een huis

Al met al was het eerste hypotheekgesprek erg verhelderend. We moeten nog een aantal documenten verzamelen en zodra we een huis hebben gevonden moeten we weer contact opnemen met Hypotheekvisie. Eindelijk kunnen we echt gericht gaan zoeken en reageren op huizen.

Ben je benieuwd hoe dit verhaal verder gaat? Houd mijn column dan goed in de gaten! Volgende maand neem ik je namelijk mee in de eerste keer een bezichtiging.