De bestemming

Voordat je daadwerkelijk de tuin aan gaat leggen is het belangrijk dat je goed gaat nadenken over de bestemming en de indeling van jouw tuin. Wil je graag een tuin met veel groen en natuur, moet het een echte buitenruimte worden waar je mensen kunt ontvangen of is een speelplek voor kinderen vereist? Dit zijn allemaal dingen waar je van te voren al over na moet denken. Ook is het slim om tijdens deze stap in het proces al rekening te houden met het budget. Je wil natuurlijk niet voor dure verrassingen komen te staan.

De oriëntatie

Als je ideeën hebt opgedaan en de tuin, met of zonder expert, gaat tekenen is het slim om met een aantal dingen rekening te houden. De oriëntatie van de tuin is bijvoorbeeld erg belangrijk voor de beplanting. Planten die veel zon nodig hebben, moet je dat natuurlijk wel geven. Daarnaast is de tuin het verlengde van de woning en daarom is het mooi om op deze verhoudingen te letten. Laat bijvoorbeeld het lijnenspel van de woning doorlopen in de tuin en kies voor kleuren die bij elkaar passen. Zo ontstaat een samenhangend geheel.

Het onderhoud

Denk van te voren ook alvast na over het onderhoud van de tuin. Vind je het leuk om hier veel tijd aan te besteden of doe je dat liever niet? Aan de hand hiervan kun je specifieke keuzes maken op het gebied van planten. Kies bijvoorbeeld voor een leuk moestuintje of laat een groot gedeelte van de tuin betegelen. Ook is het in beide gevallen goed om te weten hoe je biologische plagen van emelten en onkruid bestrijdt. Natuurlijk kun je chemische middeltjes gebruiken, maar je zou ook voor een biologische manier kunnen kiezen zoals nematoden. Zo zorg je ervoor dat jouw tuin altijd mooi blijft.

Dit zijn dus drie punten waar je, voordat je een nieuwe tuin gaat aanleggen, over na moet denken. Op deze manier cover je veel problemen en heb je een beter idee wat je kunt verwachten.