Wat is MDF?

MDF in de interieurbouw staat voor Medium Density Fireboard en is dus, zoals al eerder benoemd, te verkrijgen in platen. Een MDF plaat bestaat uit samengeperste houtvezels die onder hoge temperaturen en hoge druk aan elkaar verlijmd zitten. Dit zorgt voor een middelharde dichtheid, waardoor het materiaal goed te bewerken is en daarnaast splintert MDF niet. Deze kenmerken maken het materiaal erg populair voor interieur gebruik.

Verschillende soorten

De platen hebben na het samenpersen een karakteristieke lichtbruine kleur en een fijne structuur. Doordat MDF ook te verkrijgen is met onder andere lakdraagfolie, kun je ook voor andere kleuren kiezen. Daarnaast verschillen de platen bijvoorbeeld ook nog in watervastheid en of ze buigzaam en brandvertragend zijn. Iedere soort heeft zijn eigen typische kenmerken en lenen zich daarom beter voor het ene project dan voor het andere.

Eindeloze mogelijkheden

De MDF is materiaal waar je alle kanten mee op kunt. Allereerst kun je de platen eenvoudig tegen de muur plaatsen om zo op een goedkope manier een stuk muur weg te werken. Daarnaast is het materiaal ook erg geschikt om meubels mee te maken. Maak een leuke boekenkast, zo hoef je je niet te laten beperken tot standaard modellen. Maar ook als je een eenvoudig bureau nodig hebt biedt MDF de oplossing. Wil je wat creatiever zijn dan kan dat natuurlijk ook, je zou er een leuke scheidingswand van kunnen maken of misschien kun je een deel van de vloer met MDF platen bekleden. Kortom, er is van alles mogelijk!