Het vermogen
Hoe groot is de ruimte waar de radiator komt te hangen? Hoe warm moet het daar worden, en hoe snel moet dat gebeuren? Allemaal zaken waar je op moet letten wanneer je een radiator koopt. Zo heb je bij een badkamer met 15m3 inhoud al gauw 1395 WATT nodig om een aangename temperatuur van 24 graden te realiseren. En, let op, dit gaat dan over het minimaal aantal Watt. Let dus goed op hoeveel vermogen je radiator heeft voordat je een beslissing maakt.
Daarbij is nog het fenomeen isolatie. Want, als de isolatie van je badkamer niet op orde is, verdwijnt de comfortabele temperatuur even snel als deze gekomen is. Is je ruimte goed of juist slecht geïsoleerd? Dan kan heeft dat een uitwerking op het aantal Watt. Bij een goed geïsoleerde ruimte kun je daarbij denken aan een vermindering van het aantal Watt met wel 10%. Is je ruimte erg slecht geïsoleerd, dan kan dat betekenen dat je 40% extra capaciteit nodig hebt.
De aansluitingen
Ben je klaar met de selectie? Nu is het tijd om te bepalen waar de radiator komt te hangen. Hierbij denk je aan drie dingen:
- Waar moet de radiator komen?
- Hoeveel ruimte is er aanwezig?
- Zijn er aansluitingen op de plek van voorkeur?
Wanneer je nadenkt over een plek, ga dan goed na of je overal aan hebt gedacht. Zo is het slim om rekening te houden met ventilatie en dus plaatsing bij een raam of een deur. Zijn er al aansluitingen aanwezig van oude radiatoren? Heb je genoeg ruimte voor en onder de radiator, want er is al minimaal 5 cm achter de radiator nodig en 10cm onder de radiator. Let ook goed op de positie van de aansluitingen op de radiator zelf. Het is niet altijd zo dat het perfect overeenkomt met de oude situatie. Zo kan het zijn dat je de nieuwe radiator vanuit beneden moet monteren en niet op een andere plek.
Wanneer de radiator wordt geleverd, zorg dan dat je gereedschappen of materialen hebt zoals een bevestigingsset, een aftapkraan, een radiatorafsluiter, een onderblok, een voetventiel, een blindstop, een knelkoppeling, een ontluchtingsstop en een thermostaatknop.


Soorten radiator
Tegenwoordig is er zoveel keuze wat betreft radiatoren. Alle soorten en maten in elke kleur wenselijk. Ook de materialen en de prijsklasse vormen een belangrijk aspect in de keuze. Bekijk dus zoveel mogelijk opties en laat je goed informeren.
Bedenk hierbij dat de meeste materialen gemaakt zijn van plaatstaal of aluminium. Daarbij wordt plaatstaal het meest gebruikt omdat het betaalbaar is en energiezuinig. Het warmt namelijk snel op en is daardoor effectief. Een nadeel van plaatstaal is dat het onderhevig kan zijn aan corrosie. Dit kun je wel tegengaan door je radiator te voorzien van speciale verf die dit tegengaat.
De Aluminiumvariant warmt doorgaans sneller op doordat deze veel minder water inhoud nodig heeft. Dit bespaart energie en zorgt voor een duurzamer geheel. Doordat aluminium lichter is, kun je het makkelijker overal bevestigen en het materiaal is niet onderhevig aan corrosie. Dus, ideaal voor vochtige ruimtes! Al met al onderhoudsvriendelijk, maar ook duurder qua prijs.
Niet onbelangrijk is natuurlijk de vorm of het gestalte van de radiator. Neem alles goed in ogenschouw en bedenk of je een verticale of horizontale radiator wilt hebben. Niet onbelangrijk is dat je ook kijkt naar de soorten wandbeugels voor bevestiging. Dit kan uiteindelijk ook veel doen met het aanzicht.
Alternatieven
Als laatste willen we nog informeren overeen alternatief: de elektrische radiator. Deze vorm van verwarming wordt veelal gebruikt voor het verwarmen van kleine ruimtes omdat het een hoge elektriciteitsrekening met zich meebrengt. Het is dus ideaal voor ad hoc situaties en als tijdelijke verwarming.