De basis op orde
Zorg dat de basis in één keer staat, de rest kan prima later. De inrichting groeit mee en daarnaast hebben de meeste woningen nou eenmaal geen geldboom in de tuin. 😉 Het helpt dus om een plan te hebben en vanuit daar te werken. In ons huis hebben we vooral geprobeerd de ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten waardoor de woning licht, ruimtelijk en leefbaar is. Het begon met een moodboard, daarna een tekening en tot slot een hele concrete shoppinglist.

Hoe meer licht, hoe ruimer het lijkt
Het belangrijkste vonden we licht. Daglicht stond met stip op één. Daarom zorgden we voor voldoende ramen zodat er licht in overvloed is. Als dat niet lukt, kun je ook met licht spelen door lampen te gebruiken. Een goed verlicht huis zorgt voor fijne ruimtes. Denk niet alleen aan plafondlampen, maar ook aan wandlampen en losse lampen. Voorkom donkere hoeken. Daarbij kun je spiegels gebruiken om vals te spelen. Het licht wordt weerkaatst en door de spiegeling lijkt de ruimte een stuk groter. Spiegels zijn dus niet alleen om in te kijken, maar vooral voor reflectie en meer lichtinval.
Grote meubels als eyecatcher
Veel mensen trappen in de valkuil van kleine meubels in een kleine ruimte. Niet doen! Kies vooral voor een paar grote meubels of een eyecatcher zodat je een goede basis hebt die ruimtelijk oogt. Onze hoekbank is enorm groot, maar zorgt ook voor veel comfort. De hoek die normaal niet gebruikt zou worden, is mooi gevuld en we passen er allemaal op. Als ik twee kleinere banken zou hebben gekozen, leek de ruimte waarschijnlijk kleiner en hadden we niet zo lekker kunnen neerploffen. Daarnaast staan al onze meubels op pootjes of hangen ze aan de wand zodat je er onderdoor kunt kijken. Dit houdt alles luchtig. Ook hebben we bewust voor lage meubels gekozen, zodat je er overheen kijkt en het zicht nergens belemmerd wordt. Hoe meer transparantie hoe beter. Zo zijn meubels van glas ook een goede optie en staat een glazen bijzettafel nog op mijn verlanglijstje.


Kleurgebruik
Kleuren kunnen de inrichting maken of breken. Niet alles hoeft per se wit te zijn. Wel helpt het om voor een beperkt en natuurlijk kleurenpalet te kiezen omdat lichte, natuurlijke kleuren een ruimte optisch groter laten lijken. Denk er bijvoorbeeld ook eens aan om het plafond te verven als je toch met de wanden bezig bent. Of kies bij een laag plafond voor een witte rand net onder het plafond. Zo creëer je optisch meer hoogte. Maar het belangrijkste is dat je kiest voor een kleur waar je blij van wordt en laat die op meerdere plekken terugkomen. Je kunt wel zien dat mijn favoriete kleur groen is.

Praktische tips
Tot slot nog wat tips om net wat meer uit je inrichting te halen. Gordijnen kunnen ook dienen als eyecatcher en laten een ruimte groter lijken. Hang ze onder het plafond en niet direct boven het raam. Je ogen worden zo automatisch naar boven getrokken en die centimeters gaan echt het verschil maken. Een ruimtelijk huis is geen leeg huis. Wel is het verstandig om te kiezen voor voldoende opbergruimte en het liefst een grote kast in plaats van meerdere kleine kastjes. Denk ook goed na over je accessoires. Maak bewust keuzes. Zet accessoires niet overal, maar groepeer deze. En zorg voor een opgeruimd huis, dat geeft niet alleen een opgeruimd hoofd, maar het maakt ook ruimtelijk. Mocht je daar nog hulp bij kunnen gebruiken, lees dan mijn vorige blog.