Veilige speelruimte creëren

Je bent als ouder natuurlijk altijd bezorgd, en daarom wil je zoveel mogelijk aandacht besteden aan veiligheid. En een veilige speelruimte is daarom onmisbaar. Je wilt voldoende ruimte hebben voor kinderen om vrij rond te rennen en te spelen. Haal daarom altijd scherpe objecten weg, zoals stenen of gereedschap, en vermijd giftige planten. Installeer ook een hek rondom de tuin om te voorkomen dat kinderen onbedoeld de straat op rennen.

Zorg voor schaduwrijke plekken

Kinderen kunnen gemakkelijk oververhit raken als ze te lang in de zon spelen. Creëer daarom schaduwrijke plekken in je tuin. Je kunt dit op verschillende manieren doen, en je kunt het zo gek niet bedenken. Kies bijvoorbeeld voor een parasol, een zonnescherm of een pergola met klimplanten. Er zijn ook fantastische bomen die alleen in de hoogte breed worden, waardoor je een mooie natuurlijke overkapping krijgt.

Kindvriendelijke beplanting

Kies planten die veilig zijn voor kinderen. Vermijd giftige planten of planten met doornen. Kies in plaats daarvan voor kindvriendelijke planten zoals lavendel, zonnebloemen, aardbeien (ook leuk om ze samen te kweken) en goudsbloemen. Deze planten zijn niet alleen veilig, maar zien er ook prachtig uit. Leer je kinderen bijvoorbeeld hoe ze aardbeien kunnen kweken of hoe bijen worden aangetrokken door bloemen.

Speeltoestellen en speelelementen

Speeltoestellen zijn onmisbaar in een tuin voor kinderen. Denk hierbij aan een schommel, glijbaan, klimrek of een trampoline. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hun veiligheid te waarborgen. De toestellen moeten stevig zijn en veilig worden geïnstalleerd. Daarnaast kun je ook andere leuke dingen toevoegen, zoals een zandbak, een watertafel of een moestuin waar kinderen hun eigen planten kunnen verzorgen.

Kunstgras

Maak je tuin helemaal af met kunstgras! Het biedt een zachte en veilige ondergrond waar kinderen volop kunnen spelen. Kunstgras is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en bestand tegen intensief gebruik. Het is eenvoudig schoon te maken, wat ideaal is als het snel vies wordt. Regenbuien zorgen niet voor modderige plekken, aangezien water gemakkelijk kan weglopen. Zo hebben kinderen altijd een schone en droge speelruimte, zelfs na een flinke regenbui. Met deze tips creëer jij een tuin die zowel mooi als kindvriendelijk is!