Breng jouw situatie in kaart

De maandlasten van jouw hypotheek hangen af van het bedrag dat je leent, de rente en het type hypotheek dat je afsluit. Daarom is het slim om van te voren in kaart te brengen wat je wilt besteden aan een hypotheek. Dit doe je door in kaart te brengen wat jouw inkomsten en uitgaven zijn. Zo weet je wat je maandelijks kunt en wilt besteden aan hypotheek lasten. Houdt hierbij ook rekening met de toekomst. Wil je weer gaan studeren? Of denk je aan kinderen? Ga na hoe dit van invloed is op jouw financiële situatie.

Maximale hypotheek

Wanneer je voor jezelf inzichtelijk hebt gemaakt wat je wilt lenen, is het ook fijn om te weten hoeveel je daadwerkelijk kunt lenen. Je kunt de maximale hypotheek berekenen door gebruik te maken van handige tools. Deze zijn online te vinden. Je beantwoord een aantal persoonlijke vragen en de tool berekent hoeveel jij waarschijnlijk maximaal zou kunnen lenen. Zo weet je direct waar je aan toe bent en of het beeld, dat jij al geschetst had, klopt. Benieuwd naar zo’n tool? Je kunt jouw hypotheek hier berekenen.

Type hypotheek

Je weet nu hoeveel je ongeveer aan een hypotheek kunt krijgen. Nu is het nog aan jou om te bepalen welke soort hypotheek het beste bij jouw situatie past. Vaak wordt gekozen voor een annuïteitenhypotheek. Dit houdt in dat je maandelijks een bedrag betaald dat bestaat uit de aflossing en de rente. In het begin van de looptijd betaal je veel rente en los je weinig af, maar na verloop van tijd draait dit om. Zo heb je aan het einde van de looptijd jouw volledig hypotheek afgelost. Natuurlijk zijn er ook andere hypotheken, deze kunnen wat voor jou zijn als jouw omstandigheden daar naar vragen.