Het is zo ver, je hebt na lang wikken en wegen besloten op zoek te gaan naar een eigen huis. Of misschien ben je wel opzoek naar een nieuw huis. In beide gevallen is dit best spannend en je zal je dan ook vast afvragen of er wel een huis tussen zit dat past bij al jouw wensen. Is er bijvoorbeeld wel wat te vinden voor het afgesproken budget en waar moet je allemaal precies op letten? Er is van alles om over na te denken. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Als je deze tips in je achterhoofd houdt tijdens het bezichtigen van huizen, dan weet je binnen no-time of je te maken hebt met het huis van je dromen.

Tip 1: De checklist

De eerste stap is het maken van een checklist. Zet hierop wat je echt heel graag in jouw eigen huis wil; wil je bijvoorbeeld een tuin op het zuiden of vind je het belangrijker dat het huis 4 kamers heeft? Bepaal vervolgens ook wat je eventueel bereid bent om op te geven, stel dat er een huis is dat aan veel eisen voldoet behalve aan dat ene puntje op de lijst. Vergeet ook niet je budget in deze checklist op te nemen.

Tip 2: Meerdere bezichtigingen

Bezichtig altijd meerdere huizen, ook woningen die niet helemaal aan jouw eisen voldoen. Op deze manier ontdek je verschillende woningtypes en ben je je bewuster van de prijsklasse waarin je je begeeft. Zo leer je woningen goed vergelijken en kun je uiteindelijk de juiste keuze maken.

Tip 3: Ga op onderzoek uit

Je mag tijdens een bezichtiging best zelf op onderzoek uitgaan. Bekijk alles van de kelder tot de zolder en vergelijk andere huizen op dezelfde punten. Ook zou je aan de makelaar kunnen vragen of je foto’s mag maken, zodat je niet vergeet hoe de woning er nu precies uitzag en je duidelijk een mening kunt vormen.

Tip 4: Let op de gebreken

Vraag tijdens een bezichtiging ook naar de gebreken van een huis en kijk zelf goed rond. Check bijvoorbeeld de staat van het schilderwerk, ga na of er vocht in huis is en maak een rondje langs alle apparaten, zoals de cv-ketel. Zo kun je al rekening houden met de eventuele kosten die je daar aan kwijt zou kunnen zijn. Wil je het toch allemaal nog net wat beter laten onderzoeken? Laat dan in een later stadium een bouwkundige keuring uitvoeren.

Tip 5: Wat heeft het huis te bieden

Let ook op de mogelijkheden die het huis te bieden heeft. Koop je dit huis met de gedachte hier ooit een gezin te beginnen, heb je dan bijvoorbeeld nog wel mogelijkheid om uit te bouwen? Het zou zonde zijn als je jouw perfecte huis alweer snel zou moeten verlaten. Maar ook het interieur is van belang, hoe is de indeling van de woning en zou je nog eventuele aanpassingen willen en kunnen doen?

Tip 6: Verken de buurt

Tot slot is het ook nooit verkeerd om even een rondje te maken in de buurt. Door een kleine wandeling kun je al een goede indruk krijgen. Is er bijvoorbeeld een supermarkt in de buurt en is er voldoende parkeergelegenheid? Doe je dit allemaal voordat je een eigen huis gaat kopen, dan zal je uiteindelijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan!