De locatie

Zoals al werd benoemd kun je helemaal kiezen hoe jouw woning er van a tot z uit komt te zien. Maar het biedt ook meer mogelijkheden wat betreft de locatie. Ben je opzoek naar een koophuis dan ben je namelijk afhankelijk van het aanbod op de markt. Werk je bijvoorbeeld als stel een stuk uit elkaar, dan zou iets in het midden perfect zijn. Zijn hier geen huizen te vinden, dan kun je ervan uit gaan dat er wel kavels te koop zijn.

Geen concessies

Een ander voordeel van een eigen woning bouwen is dat je geen concessies hoeft te doen waar je later spijt van krijgt. Je hoeft alleen maar rekening te houden met jouw eigen wensen en hoe deze te vertalen zijn naar een ontwerp. Je zal later dus niet zo snel gaan verbouwen en je hoeft niet te balen omdat je toch die ene kamer extra niet hebt.

Het budget in eigen hand

Ook heb je jouw eigen budget volledig zelf in de hand. Een verouderde koopwoning zal je in eerste instantie erg goedkoop kunnen kopen, maar vergis je niet in de kosten die daarna kunnen volgen. Je krijgt dan ook vaak te maken krijgen met onvoorziene kosten. Wanneer je een woning bouwt dan stem je vooraf in met de plannen die de aannemer maakt en van deze kosten zal wat minder snel afgeweken worden.

Een goede voorbereiding

Een eigen huis bouwen klinkt zo erg aantrekkelijk, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want wanneer maak je nou bijvoorbeeld de beste keuze? Om dit de voorkomen is het goed om je eerst goed te oriënteren. Doe inspiratie op en ga online kijken naar woningen die jou aanspreken. Vervolgens ga je opzoek naar een bedrijf waarvan je denkt dat ze jou verder kunnen helpen. Bespreek je plannen, vraag offertes aan en onderzoek hoe het zit met vergunningen. Het is even uitzoeken hoe het werkt, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Ga je een villa bouwen of wordt het een fijne schuurwoning, wanneer je overal goed over nadenkt kom je een heel eind.