Wanneer je een bestaande woning koopt, kunnen de keuken en badkamer een hekel punt vormen. Deze twee elementen zijn enorm smaakgevoelig. Eigenlijk is een keuken of badkamer net zo persoonlijk als het uitzoeken van je trouwjurk of -pak. Hetgeen is volledig in het zicht, kost een rib uit je lijf en moet wel echt bij je passen. Wat tevens zo lastig is aan een bestaande keuken en badkamer is dat het ontzettend duur is om ze te vervangen, zeker als de woning beschikt over een keuken en badkamer die in goede staat verkeren. Een badkamer of keuken verbouwen door haar meteen eruit te rammen doe je niet zomaar, maar erin koken, badderen en leven terwijl ze jou compleet tegenstaat is wellicht een te zwaar offer. What to do? 

Ideale situatie 

In de meest ideale situatie koop je een nieuwbouwwoning waarvoor een keuken en badkamer nog uitgezocht moeten worden. Ook als je een woning gaat kopen of hebt gekocht waarvan de keuken en badkamer toch vervangen moeten worden, ben je wellicht tijdens het lezen van dit artikel al afgehaakt. Je hebt namelijk vooral een probleem als jouw situatie niet past in bovenstaande categorieën.  

keuken verbouwen, renovatie, verbouwen, nieuwe keuken, wonen in de regio

Het is nooit een investering 

Wat je sowieso moet weten, is dat een badkamer of keuken verbouwen nooit, maar dan ook echt nooit een investering is. Het is als het vervangen van de velgen van je auto: hij wordt er mooier van, maar absoluut niet waardevoller. Een badkamer en keuken zijn namelijk vooral uiterlijke schijn. Je betaalt bij de aanschaf ervan een flinke som geld en iedere dag dat je ervan geniet, wordt de keuken of badkamer eigenlijk minder waard. Een eventuele toekomstige koper kan oordelen dat de keuken/badkamer meevalt of tegenzit, maar zal daardoor zeker niet meer gaan bieden. 

Kostenplaatje 

Toch ervan overtuigd dat er een nieuwe badkamer moet komen of ga je echt de keuken verbouwen? Dan zullen we eerlijk zijn over het kostenplaatje. Voor een nieuwe keuken moet je al snel denken aan 15.000-20.000 euro. Dat is veel geld, geld dat je niet kan meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Dus je moet het uit eigen zak betalen, of je hebt je huidige hypotheek al in zoverre afbetaald dat je haar kan ophogen voor een dergelijke verbouwing. Either way, goedkoop gaat het niet worden. 

The other way 

Wat goed is om te weten, is dat er ook goedkopere manieren zijn om je keuken een ander aanzicht te geven. Zo kan je je complete keuken laten spray painten, waardoor alle frontjes een frisse kleur naar keuze krijgen. Je kan ook ervoor kiezen om alleen de frontjes te vervangen en niet de complete keuken. Ook wrappen is een optie. Met een badkamer is al het voorgenoemde een stuk lastiger. Kostenplaatje van een nieuwe badkamer: zo’n 12.000 euro, uiteraard afhankelijk van de wensen en grootte. Een manier om hierop te besparen is vooral veel zelf doen. Slopen kan iedereen en meehelpen met het plaatsen kan jou ook een goede kostenbesparing opleveren.