Misschien heb je ons andere artikel over de waarborgsom en bankgarantie al gelezen? Dan zal je weten dat je aan de bank kunt vragen garant te staan mocht je zelf de waarborgsom van je woning niet kunnen betalen. Maar er zijn ook andere partijen die je in kunt schakelen wanneer je de waarborgsom niet zelf op kunnen hoesten. Een voorbeeld hiervan is de hypotheekverstrekker. Bij hen kun je ook aankloppen met de vraag of ze voor jou garant willen staan.

Garantie door hypotheekverstrekker

In erg veel opzichten lijkt de manier waarop de hypotheekverstrekker je geld ‘leent’ op hoe dat ook gaat wanneer je kiest voor bankgarantie. De hypotheekverstrekker staat dan garant voor de waarborgsom die in de koopakte is opgenomen. Dit is 10% van de koopsom en zorgt ervoor dat de verkoper een vergoeding krijgt als koper zich niet aan de afspraken houdt. Gaat de koop op het laatste moment niet door dan wordt dit bedrag in rekening gebracht. Gaat de koop wel door dan kun je deze kosten de deur wijzen.

Wat doet de hypotheekverstrekker?

Wanneer je ervoor kiest om je hypotheekverstrekker garant te laten staan, dan kun je ervan uit gaan dat wanneer jij de ontbindende voorwaarden niet na kunt komen de hypotheekverstrekker dit voor jou doet. De hypotheekverstrekker zal dan het bedrag over maken naar de verkopende partij. Dit betekent wel dat je een schuld houdt bij de hypotheekverstrekker, ter grootte van het betaalde bedrag, ondanks dat je afziet van de koop van het huis.

De voor- en nadelen

Een voordeel van de waarborgsom bij de hypotheekverstrekker neerleggen is dat je toch al in contact bent met deze partij voor het afsluiten van een hypotheek. Je hoeft dus geen extra partij in te schakelen en dat scheelt waarschijnlijk veel tijd en wellicht ook geld. Een nadeel is echter dat je zelf een contragarantie moet afgeven. Dit houdt in dat de hypotheekverstrekker zelf garantie wil dat jij het betaalde bedrag weer terug kunt betalen. Hierin zal je in overeenstemming moeten komen met de hypotheekverstrekker, waarna in een verklaring de afspraken zullen komen te staan. Daarnaast kan de hypotheekverstrekker ook kosten in rekening brengen voor het garant staan. Dit is in de meeste gevallen 1% van het bedrag van de waarborgsom.

Wat heeft jouw voorkeur?

Al met al is de hypotheekverstrekker een fijne partij om te betrekken bij het kopen van een woning en de waarborgsom. Toch ligt het er maar net aan hoe zwaar de nadelen wegen tegenover de voordelen. Maar de enige die dat kan bepalen ben jij! Vraag je daarom af wat je precies nodig hebt en aan wie je dan het meeste hebt.