Het is misschien een beetje off-topic maar rijden en vervoer zijn weldegelijk van invloed op ons woon- en leefcomfort. In een van onze andere blogs proberen gaan we daarom al wat dieper in op het fenomeen elektrisch rijden, maar om je toch nog wat meer informatie te geven over dit onderwerp hebben we de voor- en nadelen netjes voor je op een rijtje gezet. Wat kost elektrisch rijden bijvoorbeeld? Hoe zit het precies met het opladen van een elektrische auto? En is het mogelijk om een elektrische auto te leasen? We geven je graag het eerlijke verhaal!

Wat is elektrisch rijden?

Voordat in wordt gegaan op de voor- en nadelen is het fijn om te weten wat elektrisch rijden precies inhoudt en wat en elektrische auto nou eigenlijk is. Wanneer we het hebben over een elektrische auto gaat het over auto waarbij de benzine-of dieselmotor is vervangen voor een of meerdere elektromotoren. Een groot batterijpakket zorgt ervoor dat jouw auto voldoende elektriciteit krijgt om te rijden. Een volledig elektrische auto, haalt zijn energie dus uit een accu!

Wat zijn de voordelen?

Je kent vast wel iemand met een elektrische auto, het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen de overstap maken. Vaak heeft dat te maken met de volgende voordelen:

  • Beter voor het milieu:

De elektrische auto staat erom bekend veel schoner te zijn dan andere auto’s. Dit komt doordat ze geen cocktail aan milieuvervuilende stoffen uitstoten. Dit betekent dat de auto klimaatneutraal is. Dit heeft alles te maken met de manier waarop je elektriciteit opwekt, want dat is een schadelijk proces tenzij je groene-energie gebruikt.

  • Minder onderhoudskosten:

Doordat een elektromotor veel minder bewegende delen heeft kan er minder slijten aan de motor en is de kans kleiner dat er iets stuk gaat.

  • Voordelig in gebruik:

Elektrisch rijden is een stuk goedkoper dan rijden op benzine en diesel. Al helemaal als je een laadpaal thuis hebt of er één op werk kunt gebruiken. Ben jij zo’n geluksvogel dan kun je wel voor de helft goedkoper rijden en dat is zeker niet niks!

  • Geen motorrijtuigenbelasting:

De overheid ziet het voordeel van elektrisch rijden in en daarom kun je rijden met verschillende belastingvoordelen. Je hoeft bijvoorbeeld geen wegenbelasting te betalen. Houd er wel rekening mee dat dit voordeel in 2025 komt te vervallen.

  • Goedkoper leasen:

Er zijn verschillende redenen om geen elektrische auto te kopen, maar het is ook nog altijd mogelijk om zo’n auto te leasen. Dit heeft ook weer fiscale voordelen, een elektrische auto heeft maar een bijtelling van 4% in plaats van de gebruikelijke 22%.

Wat zijn de nadelen?

Dit klinkt natuurlijk allemaal als muziek in de oren, maar toch zijn er ook een aantal nadelen die ervoor zorgen dat sommige mensen bij de oude vertrouwde benzine- of dieselauto blijven.

  • Hoge aanschafprijs:

Een belangrijke reden waarom mensen niet voor elektrisch rijden kiezen is de hoge aanschafprijs van een auto. Dat komt voornamelijk door het accupakket, deze is kostbaar. Daarnaast worden ze nog niet massaal produceert en wordt er weinig tweedehands aangeboden.

  • Beperkte actieradius:

De actieradius gaat over hoeveel kilometer een elektrische auto kan rijden met een volle accu. Deze wordt steeds beter maar de elektrische auto loopt nog steeds achter op de traditionele auto. Het vervelende hieraan is dat het kan zorgen voor range anxiety. Dat betekent zwetend in de auto zitten met de angst je bestemming niet te halen.

  • Weinig oplaadpunten

Het aantal elektrische auto’s neemt sneller toe dan het aantal laadpunten. Waardoor het niet altijd mogelijk is om de accu op te halen. Gelukkig wordt hier al wel al steeds meer aan gedaan en kun je een laadpaal thuis laten plaatsen. Deze kosten liggen wel tussen de €600 en €2000.

  • Opladen duurt wat langer:

Tanken heb je zo gedaan maar een elektrische auto opladen duur nou eenmaal iets langer. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de laadpaal.

Er zijn dus verschillende redenen om wel of juist niet voor elektrisch rijden te kiezen. Ga na welke voor- en nadelen bij jouw situatie passen en maak aan de hand daarvan jouw uiteindelijke keuze!