Nieuwbouwproject, Droomkeuken, Plattegrond

Alles zelf bepalen

Niet alles, maar wel heel veel kun je zelf bepalen. Zo kun je vaak aan de hand van een meerwerklijst jouw wensen doorgeven. En staat een optie er niet op? Vraag altijd aan de aannemer of het toch mogelijk is! Door dit te doen hebben wij nu ramen die vanaf de grond tot aan het plafond doorlopen. En nu horen we vaak van buren dat ze niet wisten dat dit ook een mogelijkheid had kunnen zijn en dat is enorm jammer natuurlijk. Ook is het mogelijk om kamers samen te voegen, een dakkapel te plaatsen en het elektra te verplaatsen. Ga bij deze opties wel na of het niet voordeliger is om het achteraf te doen, veel opties zijn namelijk duurder bij de aannemer dan achter af bij een ander bedrijf. Of als je het aandurft, kun je ook gewoon lekker zelf gaan klussen.

Plattegrond als uitgangspunt

Is de bank niet te groot? Past deze kleur wel mooi? Hebben we voldoende doorloopruimte? Allemaal vragen die moeilijk te beantwoorden zijn bij een nieuwbouwproject. Je moet namelijk al deze keuzes maken aan de hand van een plattegrond op papier. Erg lastig en om eerlijk te zijn, heb ik er best wel wat nachten over liggen piekeren. Mij hielp het om een interieurcursus te volgen zodat ik meer gevoel kreeg met de “menselijke maat”, maar ook met het kleurgebruik, waarbij je rekening kan houden met de zonstand. Lukt het niet om zelf keuzes te maken? Neem dan een interieuradviseur in de arm, zij dealen hier dagelijks mee en kunnen al jouw vragen beantwoorden.

Lang wachten

Niet alleen moet je gemiddeld anderhalf jaar wachten totdat je huis klaar is, vervolgens moet je ook best nog een tijdje aan het klussen voordat je er echt kan wonen. Wij hebben vijf weken geklust voordat we ons huis in konden en nog steeds zijn er dingen die afgemaakt moeten worden. En als je er eenmaal woont is het ook nog lang wachten totdat de wijk af is, ze maken deze pas aantrekkelijk wanneer het bouwverkeer er niet meer komt. In ons geval betekent dat we in ieder geval een jaar moeten wachten. Resultaat; bijna iedere week je auto door de wasstraat en altijd vieze schoenen door het vele zand.

Voor ons wogen de voordelen zeker op tegen de nadelen, we zouden het direct weer doen als we de kans kregen! Waar kies jij voor? Nieuwbouwproject of bestaande bouw?