Je ziet jezelf al helemaal zitten in je nieuwe huis, je hebt bedacht waar bepaalde meubels komen te staan en je weet hoe je het huis wil gaan aankleden. Vaak is een handtekening onder het koopcontract voldoende om deze dromen uit te laten komen, maar het is altijd slim om rekening te houden met eventuele doemscenario’s waardoor de koop niet meer door zou kunnen gaan. Er zijn eigenlijk drie situaties te bedenken waarin de koop niet doorgaat. En eigenlijk hebben ze allemaal te maken met jou als de koper en de waarborgsom…

Scenario 1: je bedenkt je

Bij het eerste scenario is er nog niet zo gek veel aan de hand; jij bedenkt je. Wanneer je het koopcontract onder je neus geduwd krijgt heb je drie volle dagen (waarvan minimaal twee werkdagen) om te bedenken of je het gaat ondertekenen. Wil je er inderdaad vanaf zien, dan stuur je een mailtje of brief naar de verkoper.

Let op: Het is goed om er rekening mee te houden dat wanneer je je binnen een half jaar weer bedenkt en hetzelfde huis wil kopen, je geen bedenktijd meer krijgt.

Scenario 2: ontbindende voorwaarden

Scenario twee gaat ervan uit dat je als koper een beroep doet op de ontbindende voorwaarden. Deze voorwaarden worden vastgelegd in het koopcontract en daar zit vaak een termijn aan verbonden. Je zou er bijvoorbeeld in kunnen laten zetten dat je een maand hebt om de financiering rond te krijgen, lukt dit niet en krijg je na die maand geld problemen dan zijn die problemen voor jou als koper en niet voor de verkoper. Meer over de ontbindende voorwaarden lees je in ons andere artikel.

Scenario 3: in gebreke blijven

Tot slot kan de koper ook nog in gebreke blijven. Dit betekent dat de overdracht de woning door zijn toegang niet door kan gaan. Dit gebeurd als je bijvoorbeeld niet komt opdagen voor het tekenen van de overdacht akte. De verkoper heeft dan vaak wel recht op een vergoeding, deze wordt betaald van de waarborgsom. De waarborgsom moet je overmaken naar de notaris en werkt als een soort van garantstelling, de verkoper weet zo dat je serieus bent over het kopen van de woning. De waarborgsom kun je terugkrijgen als er niets geks gebeurd en de overdacht gewoon soepel verloopt, maar je moet de waarborgsom dus betalen als je van de koop afziet.

Heb je gevraagd aan de bank of hypotheekverstrekker om garant te staan en de koop gaat niet door. Dan wordt dit bedrag omgezet naar een lening die je dan alsnog moet aflossen. Dit kan oplopen tot 10% van de waarborgsom en daar komen dan ook nog de servicekosten bij kijken, ongeveer 1% van het hypotheek bedrag.