Lucky you: je gaat bouwen of verbouwen en er mag een nieuwe keuken uitgezocht worden. Vaak begint deze zoektocht op Pinterest. Met jouw complete bord vol droomkeukens stap je naar een specialist in de buurt met de vraag of ze dit voor jou kunnen realiseren en ook niet geheel onbelangrijk: binnen jouw budget. Bij het samenstellen van een keuken komt veel kijken en er zullen veel vragen op je afgevuurd worden: houd je van landelijk of modern? En moeten de frontjes mat of hoogglans worden? Wel of niet een eiland? Vooral bij dat laatste moet je goed kijken naar de ideale keukenindeling, want uiteindelijk is een keuken toch om te gebruiken en niet alleen om naar te kijken. Van Diessen Keukens is een specialist op dit gebied en geeft je graag meer informatie! 

De plattegrond bekijken 

Het samenstellen van een keuken begint eigenlijk altijd met de keukenindeling: waar zijn de deuren, wat is het lichtinval en hoeveel vierkante meters heb je? Dat zijn de vaste gegevens waarmee een keukenspecialist met jou van start kan gaan. Vervolgens bespreek je welke appratuur erin moet. Want ook al heb je het budget voor een maatwerkkeuken, apparatuur heeft vaste afmetingen en de rest wordt daaromheen op maat gemaakt. Een vaatwasser, koelkast en magnetron/oven zijn de standaard opties, maar misschien wil je een tweede oven die je ook als steamer kan gebruiken? Of wil je graag een aparte diepvries in de keuken in plaats van een exemplaar in je bijkeuken? 

Als je gaat voor een landelijke stijl, is het mooi om te kiezen voor handgrepen. Neig je meer naar een moderne stijl, dan is juist greeploos erg mooi.

Een mooie keuken 

Als de keukenindeling bepaald is met vaste gegevens en apparatuur mag je gaan voor het leukste werk: het aanzicht bepalen! Als je gaat voor een landelijke stijl, is het mooi om te kiezen voor handgrepen. Neig je meer naar een moderne stijl, dan is juist greeploos erg mooi. De fronten zijn een belangrijke sfeermaker, maar meteen ook een element dat je praktisch moet overdenken. Ben je bijvoorbeeld niet zo’n poetser, bedenk dan een tweede (of misschien wel derde) keer of je echt voor hoogglans wil gaan. Een veelgemaakte fout is namelijk kiezen voor mooi in plaats van praktisch en daar kan je later spijt van krijgen. Een keuken gaat gemiddeld namelijk wel twintig jaar mee, dus het zijn beslissingen die je maakt voor vaak een lange tijd.   

Keukenindeling, keuken inrichten, keukenontwerp, Wonen in de Regio

Wel of geen eiland 

Een kookeiland is het toverwoord tegenwoordig. Natuurlijk heeft een eiland ontzettend veel charme: je kan eromheen koken en eten en ook contact maken met je gezinsleden en vrienden of familie. De verbinding in een ruimte met een eiland is fantastisch. Toch moet je er wel rekening mee houden dat een eiland ontzettend veel ruimte in beslag neemt. Je gaat er snel van balen als je eigenwijs hebt gekozen voor een eiland, terwijl het qua vierkante meters geen handige beslissing was. Je wil namelijk niet lopen stoeien met hete pannen in je keuken omdat je onvoldoende looppad hebt. Wat wel heel slim is voor een praktische keukenindeling zijn lades! Lades zijn namelijk uittrekbaar en dat maakt ze heel gebruiksvriendelijk.