De BKR registratie is iets dat jou en waarschijnlijk nog veel meer andere Nederlanders bezighoudt. Het is vaak wat vaag wat dit precies betekent en wat dit voor jou inhoudt. Toch is het erg handig om dit te weten, zeker als je een huis wil kopen en daarbij graag een hypotheek wil afsluiten. Jouw BKR registratie inzien schept duidelijkheid en het toont hoe jij er op financieel gebied aan toe bent. En dat is dan ook de reden dat de BKR registratie en een hypotheek hand in hand gaan. Het is dus eigenlijk een soort van controle.

Wat is een BKR registratie?

Het BKR, ofwel het Bureau Kredietregistratie, maakt een overzicht van de leningen die jij allemaal bent aangegaan. Op deze manier wordt het voor verstrekkers van leningen inzichtelijk of het wel verantwoord is om nog een lening aan jou te geven. Een hypotheek is als het ware een lening en daarom hangen de BKR registratie en hypotheek samen.

Wanneer wordt je geregistreerd?

Je kunt op positieve manieren geregistreerd staan bij het BKR. Dat betekent dat het BKR kan aantonen dat je goed financieel gedrag vertoont. Mocht je negatief in het systeem staan, dan betekent dit dat je achterloopt met betalingen. Zij kunnen dus precies zien of je wel of niet in het rood staat. Op basis hiervan kun je dus wel of geen lening krijgen.

Wat zijn de gevolgen van zo’n registratie?

Sta je positief geregistreerd, dan is dat van invloed op de hoogte van je hypotheek! Dus maak hier dan ook optimaal gebruik van. Maar wanneer je negatief in het systeem staat wordt het moeilijker om in de toekomst een nieuwe lening aan te gaan en de hypotheek zal waarschijnlijk lager uitvallen.

Hoe weet je of je bent geregistreerd?

Je kunt heel eenvoudig via de website van het BKR jouw registratie opvragen. Een BKR registratie opvragen met Digid gaat helaas niet. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van iDIN, dat is een identificatiemethode die via de bank loopt. Daarnaast zal het opvragen ongeveer vijf euro kosten.

Hoe kom je van een registratie af?

Tot onze spijt moeten we je mededelen van het BKR niet over te halen is een negatieve registratie te veranderen in een positieve. Zelfs wanneer je al je charmes in de strijd gooit, kun je alleen de achterstand zo snel mogelijk proberen in te halen. Maar wanneer je denkt dat de registratie niet terecht is, kun je er wel proberen vanaf te komen.

Hoe zit het met een hypotheek?

De BKR registratie en hypotheek zijn dus van invloed op elkaar. Wanneer de een negatief is zal de ander lager uitvallen. Daarnaast zullen velen zich afvragen of ze BKR registratie, hypotheek, studieschuld en DUO ook van invloed op elkaar zijn. Maar dit is niet het geval. Een studielening staat hier niet geregistreerd en daardoor kan een kredietaanbieder deze niet checken.