De woningmarkt in Nederland is ongekend krap. Dagelijks lezen we in de media over het grote woningtekort en de forse prijsstijgingen. In deze markt van schaarste en overbiedingen zien we soms door de bomen het bos niet meer. Kunnen we überhaupt nog wel aan een goede woning komen? En hoe zorg je er nou voor dat je het juiste bedrag biedt? Bart uw makelaar, een full-service makelaarskantoor uit Tilburg, geeft je in dit artikel dé gouden tips om een woning te kopen!

Huis kopen in oververhitte woningmarkt

De gemiddelde verkoopprijs van een woning ligt momenteel boven de €448.000. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van een jaar geleden. Maar liefst vier op de vijf woningen worden boven de vraagprijs verkocht. Er heerst een grote schaarste op betaalbare woningen. Ook het aantal bezichtigingen is meer dan verdubbeld het afgelopen jaar. Hoe zorg jij er in deze oververhitte markt nou voor dat je toch een goede woning kunt kopen? Bart legt het je uit met deze gouden tips om een woning te kopen.

woning kopen, wonen in de regio, makelaar, tips woning kopen, woningtekort, gemiddelde verkoopprijs

Tip 1. De locatie

Locatie is nummer één. Voorheen zag je nog weleens dat mensen echt voor een bepaalde wijk kozen, tegenwoordig wordt er een stuk breder gekeken. Wanneer je je in deze tijd specifiek focust op één wijk, wordt het nog lastiger om een passende woning te vinden. Om deze reden wordt er nu vaker gefocust op bijvoorbeeld een bepaalde stad, zoals Tilburg. Hierdoor is de wijk vaak nog onbekend voor de kopers. Spiek eens bij de buren en kijk of de wijk goed bij je past. Google ook zeker de straat om te kijken of er wat naar boven komt.

Tip 2. De eerste indruk

Het gevoel dat je krijgt als je de woning betreedt is erg belangrijk. Ga eens op de bank zitten en ervaar de woning. Kijk daarnaast ook naar de mogelijkheden van de woning. Wil je met oog op de toekomst graag een stuk aanbouwen? Bekijk dan goed of dit mogelijk is en bespreek dit met de makelaar. Het allerbelangrijkste waar je rekening mee moet houden is of je jezelf in de woning ziet wonen. Ga niet voor een woning als je er geen goed gevoel bij hebt. Zorg er daarnaast voor dat je de documentatie van de makelaar goed doorneemt. Het is namelijk belangrijk om te weten wat je koopt.

Tip 3. Het juiste bedrag bieden

Kopers stellen steeds vaker de vraag ‘wat moet ik bieden?’. Dit is eigenlijk een vraag die je niet aan een verkopend makelaar moet stellen aangezien deze in dienst is van de verkoper. Toch is de vraagprijs van een woning vaak wel een goede leidraad. Waar vroeger nog vaak onder de vraagprijs werd geboden, zie je dat deze tegenwoordig als startprijs voor biedingen dient. Bekijk dus goed voor jezelf welke prijs je de woning waard vindt en loop met dat bedrag de woning nog eens goed door. Houd ook goed in je achterhoofd dat de vraagprijs niet altijd de marktwaarde van de woning hoeft te zijn. Vaak ligt deze ook iets hoger.

Ben jij op zoek naar een woning? Kijk dan nog eens goed naar deze gouden tips om een woning te kopen!