Bij het uitvoeren van een bouwkundige inspectie, wordt zowel de binnen- als de buitenkant meegenomen in het onderzoek. Dat betekent dus ook het dak. Ook een dak is onderhevig aan slijtage en vooral een zwakke of ondeugdelijke constructie kan betekenen dat het huis minder waard is of dat binnen een bepaald termijn het dak vernieuwd moet worden. En vooral dat laatste zit je natuurlijk niet op te wachten. Ook het isoleren van de zolder wordt meegenomen. We vertellen je graag wat de oorzaken kunnen zijn van een dak dat slecht scoort tijdens de bouwkundige inspectie.

dak, wonen in de regio

• Asbest
Veel woningen die tussen 1960 en 1993 zijn gebouwd bevatten asbest. Asbest moet door een specialistisch bedrijf gesaneerd worden en die kosten zijn niet grappig. Asbest is namelijk een stof die zeer schadelijk is voor de menselijke gezondheid. Vroeger wisten ze dat niet en wat niet weet, wat niet deert, was het credo. De overheid wil asbest per 2028 definitief overal verwijderd hebben. Nieuwe producten mogen al sinds 1993 geen asbest meer bevatten. Je wil dus graag voordat je een huis koopt weten welke materialen in het dak zijn verwerkt.
• Houtworm/boktor
Houtwormen en boktorren vinden het heerlijk om te snoepen in jouw dakconstructie. Het verschil tussen deze twee soorten ongedierte is simpel: het verschilt per grootte van de gaatjes in het hout. De houtworm maakt kleinere gaatjes. Beide soorten kunnen bestreden worden middels het inspuiten/injecteren van vloeistof van alle houten delen. Daarmee dood je het huidige ongedierte en voorkom je nieuwe aantasting. Een bouwkundige inspecteur kijkt of er schade is door ongedierte en zo ja in welke hoedanigheid. Een half opgevreten dakconstructie moet helaas vervangen worden.
• Kwaliteit van het dak
De kwaliteit van het dak hangt af van meerdere factoren: hoe dik zijn de houten delen? Is er schade aan de constructie zoals doorhanging, houtrot of schade door ongedierte? Is de constructie zwak, gemiddeld of extra stevig? Het gaat dus om hoe het dak is aangebracht en hoe het dak zich heeft gehouden de jaren erna.
• Afwerking van het dak
Ook de afwerking van het dak bepaalt in welke staat het dak verkeert. De inspecteur kijkt dan naar de staat van en eventuele schade aan dakpannen en -goten, loodaansluitingen, vocht aan de binnenkant, regenpijpen en windveren. Dakafwerking en isolatie kan enorm verschillen per woning, maar is ook zeker een zeker een specialiteit van de inspecteur. Het advies kan zijn om na aankoop de zolder te isoleren.