Waar moet je rekening mee houden?

Maar hoe vind je nu de geschikte klimopplant, want hij moet natuurlijk wel tegen de schutting aangroeien. Sommige klimop soorten groeien volledig apart, ongetemd en nemen genoegen met iedere bodem, anderen zijn wat veeleisender en doen het alleen goed in een bepaald soort klimaat. Kies je bijvoorbeeld voor een Colchis klimop, een soort die erg snel groeit en erg populair is onder tuiners, dan heb je met andere dingen rekening te houden dan dat je kiest voor Hedera Helix. De eerst genoemde plant heeft erg grote bladeren, waardoor het een uitstekende keuze is om hem aan de schutting vast te vlechten. Daarnaast is het voor de Colchis belangrijk dat de grond goed wordt voorbereid en hij voldoende zorg krijgt.

Welke methode kies je?

Zoals al eerder werd benoemd is het belangrijk om na te gaan hoe je de klimop aan de omheining bevestigd. Stekken, in lagen leggen en kant-en-klare zaailingen zijn hier methodes voor. Daarbij is het belangrijk dat je bekijkt welke methode het best past bij jouw tuin en bij de soort plant die je uitkiest.

Daarnaast is het zo dat de meeste klimopplanten goed overweg kunnen met erg veel verschillende planten. Ze kunnen vaak dezelfde bodem delen en blijven nog steeds het hele jaar groen!

Hoe plant je klimop?

De beste tijd om klimop te planten is de maand mei. Bouw een constructie die de plant tijdens het groeien kan ondersteunen, bamboe stokken of gaas zijn daar bijvoorbeeld geschikt voor. Graaf vervolgens een aantal gaten waar je de planten wil gaan plaatsen, is de plant lang dan mag het gat wel wat dieper zijn. Daarnaast is het slim om de gaten 50 centimeter uit elkaar te plaatsen, zodat de planten elkaar niet in de weg zitten en ongestoord kunnen groeien. Ook is het aan te raden een plant in dezelfde grond als de klimop te plaatsen, een die al gewend is aan het milieu van de tuin; klimop gaat hier sneller van groeien. Vervolgens bemest je de grond en zorg je ervoor dat de planten voldoende water en voeding krijgt.

Groene tuin

Klimop zal snel groeien en daarom kun je naar alle waarschijnlijkheid in het daaropvolgende zomerseizoen al genieten van jouw groene, gecreëerde en gekochte klimop schutting. Mocht dit bevallen dan zou je voor ervoor kunnen kiezen om klimop te gebruiken om andere elementen te bekleden.