Had jij er al eens van gehoord? Niet iedereen is zich bewust van het bestaan van een bouwkundige keuring. Slechts een derde van de mensen die een bestaande woning koopt laat zo’n keuring uitvoeren. Dit is zonde, want met een technische keuring vooraf weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt. Hoe gaat dit in zijn werk? Bart uw makelaar, een full-service makelaarskantoor, legt het je graag uit.

Ben ik minder interessant voor de verkoper?

Steeds vaker wordt deze vraag gesteld door kopers. Je hebt natuurlijk een extra voorwaarde voor de verkoop die je concurrent misschien niet heeft. Toch geeft Bart aan dat het altijd verstandig is om wel een bouwkundige keuring te doen. Uiteraard ligt dit ook aan het type woning. Bij een oudere woning zal dit sneller geadviseerd worden dan bij een nieuwbouwwoning van een halfjaar oud. Een oudere woning kan meer ogen of haken bevatten zonder het te weten dan een nieuwbouwwoning.

Onderzoeksplicht koper

Als je een woning gaat kopen ben jij zelf vaak geen expert. Daarnaast werkt de makelaar natuurlijk voor de verkoper. Je moet als koper vaak binnen een half uur kijken of de woning bij je past, de vragen van de makelaar beantwoorden en de bouwkundige staat checken. Dit is iets wat in de praktijk bijna onmogelijk is. Het is dus altijd aan te raden om wel een bouwkundige keuring te doen. Er kunnen altijd zaken zijn die de verkoper zelf niet weet, maar die een bouwkundige wel boven water krijgt. Daarnaast hoort dit ook een stukje bij de onderzoeksplicht van de koper.  

Macht van de koper

Ondanks de gespannen tijd, is een bouwkundige keurig dus altijd slim. Dit is ook iets wat een makelaar aan dient te geven vindt Bart. Een makelaar wil niet achteraf een telefoontje krijgen dat er grote gebreken zijn aan de woning. Als jij bang bent dat de verkoper voor jouw concurrent gaat die deze voorwaarde niet heeft, heeft Bart nog een tip. Als je de koopakte hebt getekend heb je altijd drie dagen bedenktijd. Dit houdt in dat je binnen drie dagen nog kunt afzien van de koop. Als jij dus jouw bouwkundige keuring laat uitvoeren in dat tijdsbestek, zit je niet met de extra voorwaarde vóór de aankoop. Als koper heb je dan de koopovereenkomst al binnen, en je weet de woning bouwkundig niks mankeert. Mocht dit wel zo zijn, dan kun je je als koper altijd terugtrekken of het gesprek opnieuw aangaan met de makelaar.