Een woning kopen is compleet andere koek dan een brood kopen in de supermarkt. Er zitten strenge consequenties aan verbonden. Stel nou dat je een huis gevonden en een bod hebt uitgebracht, maar ineens staat je droomhuis te koop of je krijgt de financiering toch niet helemaal rond. Dan is het fijn als je de mogelijkheid hebt om onder de koop uit te komen. De vraag is dan wel hoe te bieden op een huis, zodat je jezelf in kunt dekken en niet voor vervelende verrassingen komt te staan? Welke verplichtingen ga je als koper aan en wanneer kun je jouw bod nog intrekken?

Een bod uitbrengen

Allereerst is het dus belangrijk dat je de verkoper laat weten dat je geïnteresseerd bent dat doe je door een bod uit te brengen Hierin is het bedrag opgenomen en daarin laat je weten wat jouw ontbindende voorwaarden zijn. Ben je een echte kwebbelkous en heb je mondeling al laten weten hoe het er, wat jou betreft, voor staat dan moet je nog steeds alles even zwart op wit zetten. Tenminste als je wil dat het een bindend contract wordt. De wet Koop onroerende zaken heeft dit namelijk zo voor iedereen bepaalt.

Een woning kopen

Oké, dus na het bod uitbrengen zit je nog nergens aan vast. Maar wat nou als de verkoper meteen met je bod instemt? Of wat als jij cold feet krijgt? We leggen het stap voor stap aan je uit.

Stap 1: Lang wachten

Je hebt een bod uitgebracht, maar het duurt heel lang voordat je een reactie krijgt. Dit zou helaas kunnen betekenen dat de verkoper meerdere geïnteresseerden heeft en hij jou daarom mag laten wachten. Voor jou betekent dit dat je deze tijd kunt gebruiken om jouw bod aan te scherpen of te wijzigen, ook mag je het bod volledig intrekken.

Stap 2: Tegenbod

Het kan ook zo zijn dat je een tegenbod krijgt van de verkoper. Dan kun je je klaar gaan maken voor spannende onderhandelingen. Alles komt nu wel een stapje dichterbij, maar jij en de verkoper mogen nog steeds in onderhandeling gaan met andere partijen. Maar deze partijen mogen niet tegen elkaar uitgespeeld worden.

Stap 3: Het eindbod

Weer een stap verder komen jij en de verkoper tot een eindbod. Dit betekent dat de verkoper jouw bod met het bedrag en de ontbindende voorwaarden accepteert. Je hebt nu dus in principe de woning! Maar ook in deze fase zit je nog helemaal nergens aan vast, je kunt nog steeds het bod intrekken.

Stap 4: voorlopig koopcontract

Wil je een woning kopen en zijn jij en verkoper het eens geworden over de prijs en de voorwaarden? Dan wordt een voorlopig koopcontract opgesteld. Wanneer je dit document tekent ben je in principe verplicht de woning te kopen. Toch zijn er in deze fase ook nog verschillende mogelijkheden om onder het koopcontract uit te komen:

  • Op basis van de wettelijke bedenktijd kun je na het tekenen het bod nog annuleren. Je hebt hier drie dagen de tijd voor. Dus als je in die tijd toch nog besluit om, bij wijze van spreken, het huis van jouw ouders over te kopen, kun je alles nog intrekken. Dit is kosteloos en je hoeft geen reden te geven. Zet dit netjes zwart op wit voor de verkoper.
  • Ook de ontbindende voorwaarden kunnen ervoor zorgen dat je onder de koop uit kunt komen. Deze voorwaarden zijn wat specifieker en gaan bijvoorbeeld over het niet rondkrijgen van de financiering.

Wil je onder de koop uit, maar kun je niet op deze regels terugvallen? Dan moet je een boete betalen die bestaat uit 10% van de koopsom. En dat is echt een pain in the ass. Dus zorg dat jouw twijfels eerder de baas bent.