Na lang zoeken, verschillende bezichtigingen gehad te hebben en je eisenlijstje toch een beetje bij gesteld te hebben, heb je nu eindelijk de woning van je dromen gevonden! Het huis voldoet werkelijk aan al jouw wensen en het wordt dan ook hoog tijd om een bod uit te gaan brengen. Er zijn namelijk meer kapers op de kust. Maar hoe werkt bieden op een huis? Het is daarom belangrijk dat je precies weet hoe het zit met het uitbrengen van een bod en hoe jij ervoor kan zorgen dat jouw bod zo aantrekkelijk mogelijk is. Daarom geven we je graag alle ins en outs over hoe je kunt bieden op een woning.
Op welke manieren kun je bieden?
Allereerst is het erg belangrijk om te weten dat er verschillende manieren zijn waarop je kunt bieden op een woning:
- De meest voor de hand liggende manier waarop een je een huis kunt kopen is door te onderhandelen over de prijs van de woning. Hiervoor moet je weten hoeveel je kunt en wilt besteden aan het huis, zodat je jouw onderhandelingsruimte en het openingsbod kunt bepalen.
- Wanneer je er absoluut van overtuigd bent dat dit echt jouw droomwoning is en geen zin hebt in eindeloze onderhandelingen, kun je ervoor kiezen meteen een eindbod te doen. Een voordeel hiervan is dat beide partijen precies weten waar ze aan toe zijn.
- Ga je bieden op een woning en wordt het huis per inschrijving verkocht, dan mogen alle geïnteresseerden een bod uitbrengen. Vaak wint degene die het hoogst biedt, maar andere zaken kunnen ook van belang zijn zoals de ontbindende voorwaarden of de gunfactor. Dus gooi vooral al je charmes in de strijd. 😉
Hoe gaat bieden op een huis?
Je weet nu wat de verschillende manieren zijn waarop je kunt bieden, maar hoe gaat bieden op een huis nu echt? Je kunt ervoor kiezen om schriftelijk, telefonisch, via e-mail of via een verkoopmakelaar een bod uit te brengen. Hierbij is het belangrijk dat je benoemd wat het bedrag is en wat jouw voorwaarden zijn. Ook zou het slim kunnen zijn om het bod wat verder toe te lichten. Zorg er daarnaast altijd voor dat het bod zwart op wit vastgelegd wordt zodat misverstanden voorkomen kunnen worden. Voorbeeldbrieven vind je online!
Waar moet je rekening mee houden?
Een bod uitbrengen en een woning kopen is natuurlijk niet iets dat je iedere dag doet, daarom is het belangrijk dat je het geld ook echt kunt ophoesten. Daarnaast wil je natuurlijk ook een strategisch bod doen. Hou daarom rekening met de volgende punten:
- Bepaal een strategisch openingsbod; hoeveel kun je maximaal besteden? Hoeveel is de woning waard? En is er onderhandelingsruimte?
- Bepaal de ontbindende voorwaarden; dit betekent dat de koop alleen doorgaat als aan de voorwaarden wordt voldaan. Een voorbeeld hiervan is de bouwkundige keuring.
- Geef het moment van sleuteloverdracht aan. Het liefst wil je zo snel mogelijk intrekken, maar wat is echt realistisch?
Tips tijdens het bieden op een woning:
- Laat je niet gek maken. Er wordt op de oververhitte woningmarkt inderdaad flink overboden, maar houdt goed in de gaten wat jij precies kunt missen.
- Staat de woning al een tijdje te koop? Dan hoef je waarschijnlijk minder te overbieden!
- Vermeld welke gedeelte van jouw bod bestaat uit spaargeld, zodat je de verkopers over de streep kunt trekken. Je geeft ze namelijk zekerheid dat je de financiering écht kunt rondkrijgen.
Wat als het bod wordt geaccepteerd?
OMG het bod is geaccepteerd! Dat betekent allereerst natuurlijk dat de champagnefles ontkurkt mag worden, maar wat komt er na het klinken van de glazen nog meer? De koop van de woning is rond wanneer het voorlopig koopcontract door jou en de verkoper is ondertekend. Hierna heb je nog drie dagen bedenktijd. Je kunt deze tijd gebruiken om te beslissen of je de koop door laat gaan. Wordt er niet aan de voorwaarden gedaan, dan kom je er altijd onderuit. Maar wil je om een andere reden van de koop af? Dan kun je rekenen op een boete van 10%. Maar als je eindelijk jouw droomwoning gevonden hebt, zal de kans heel klein zijn dat je hem laat gaan.