Als je een huis gaat kopen dan komt daar qua kosten veel meer bij kijken dan alleen een hypotheek. Van kosten die gaan over het onderhoud, de nutsvoorzieningen en overdrachtskosten tot aan de verzekeringen en belastingen. In dit artikel zullen we wat dieper in gaan op het laatste; de belastingzaken, ofwel met een chique woord de fiscaliteiten. Dit gaat eigenlijk over alles wat te maken heeft met de belastingen die door de overheid worden bepaald…
Overdrachtsbelasting
Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de overdrachtsbelasting, dit is de belasting die je betaalt om het huis op jouw naam te laten zetten. Voor kopers die ouder zijn dan 35 bedraagt dit 2% van prijs die je voor het huis betaald en voor beleggers is dit 8%. Ben je tussen de 18 en 35 jaar en is dit jouw eerste aankoop? Dan ben je een echte geluksvogel, want dan krijg je namelijk eenmalig een vrijstelling!
De OZB
Ook moet je rekening houden met de onroerendezaakbelasting (OZB). Deze belastingen lopen via de gemeente. Dit betekent dat het tarieven ook kunnen verschillen per gemeente. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de WOZ-waarde van de woning, ook dit wordt meegenomen om de hoogte van deze belastingen te bepalen. Deze waarde wordt ieder jaar opnieuw door de gemeente vastgesteld.
Veranderingen in de belastingzaken
Maar het belangrijkste dat voor jou zal gaan veranderen op het gebied van belastingzaken zijn de gevolgen die het kopen van een huis hebben op de inkomstenbelasting die jij betaalt. Je mag dan bijvoorbeeld in sommige gevallen hypotheekrente aftrekken. Verkoop je een huis? Dan zal dat invloed hebben op de renteaftrek. Om hierachter te komen kun je heel eenvoudig een checklist voor de gegevens invullen die de belastingdienst voor jou heeft samengesteld in het belastingaangifteformulier.
Verschillende belastingschijven
Het is ook goed om te weten dat de belastingdienst met verschillende belastingschijven werkt, drie verschillende boxen om precies te zijn. Deze gebruiken ze om de belastingzaken te regelen. Box 1 gaat over het belastbaar inkomen uit werk en woning, daarom is deze box interessant als je een nieuw huis gaat kopen. Je kunt namelijk kosten voor het aanschaffen van een woning aftrekken onder deze box. Je eigenwoningschuld, oftewel de kosten voor de aankoop, en eventuele kosten die nodig zijn voor het onderhoud van de woning zijn aftrekbaar in box 1. Denk hierbij aan de gemaakte kosten voor het aanvragen van de nationale hypotheek garantie of de akte van geldlening.
Het klinkt allemaal misschien niet zo heel spannend, maar het kan dus zeker de moeite waard zijn om je wat meer in de belastingzaken te verdiepen. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat je gemaakte kosten terug kunt krijgen en wie wil dat nou niet?