Een huis gekocht? Het is dan zeker de moeite om extra aandacht te besteden aan je belastingaangifte. Je kan namelijk verschillende posten aftrekken van de inkomensbelasting. Naast jaarlijkse eventuele hypotheekrenteaftrek, heb je ook het recht om eenmalig een aantal kosten die je hebt gemaakt voor de aankoop van je woning af te trekken. Toch lekker als je voor de verandering een flinke belastingteruggave teruggestort krijgt, in plaats van moet betalen 😉

Jaarlijkse kosten

Zodra je een woning hebt gekocht met behulp van een lineaire of annuïtaire hypotheek, dan mag je de rente over de hypotheek aftrekken, ook wel hypotheekrenteaftrek genoemd. Je kunt dit aangeven bij de jaarlijkse aangifte. Een andere optie is om een voorlopige aanslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Op die manier ontvang je maandelijks een bedrag terug. Bij de jaarlijkse aangifte wordt het bedrag definitief gemaakt, en mocht er een verschil zijn, dan wordt dit verrekend.

Eenmalige kosten

Naast de jaarlijkse kosten mag je ook eenmalig kosten aftrekken van je inkomsten wanneer je een woning hebt gekocht. Deze aankoopkosten die je als koper maakt, worden ook wel kosten koper genoemd. Je geeft deze kosten op over het jaar waarin je het huis kocht. Stel je hebt een huis in 2022 gekocht, geef je deze kosten op bij de aangifte voor 1 mei 2023.

Advieskosten

Als je ervoor hebt gekozen om een adviseur in te huren om je hypotheek af te sluiten, heb je advies- of afsluitkosten gemaakt. Deze kosten zijn aftrekbaar.

Notariskosten

De belastingteruggave voor een hypotheek zijn zeker de moeite waard om eens goed onder de loep te nemen. Je gaat naar de notaris om onder andere een hypotheek- en leveringsakte op te stellen. Naast de advieskosten die je maakt voor een hypotheek, zijn ook de notariskosten en de kadastrale kosten van de hypotheekakte aftrekbaar. De notariskosten van een leveringsakte daarentegen niet.

Taxatiekosten

Soms kies je ervoor om de woning te laten taxeren zodat je precies weet wat een woning waard is. Dat is niet alleen handig voor jezelf zodat je weet wat realistisch is om te bieden, maar ook zodat de geldverstrekker weet hoe veel de woning, het onderpand, waard is. De kosten van een taxatie mag je ook aftrekken bij de aangifte van jouw inkomstenbelasting.

Nationale Hypotheek Garantie kosten

In sommige situaties kan je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. Zoals je je huis verzekert tegen bijvoorbeeld brand of diefstal, kan je ook voorzorgsmaatregelen voor je hypotheek nemen. De Nationale Hypotheek Garantie kost je 0,7% van de aankoopsom. Deze kosten zijn aftrekbaar.