Welke functie moet de verlichting hebben?

Voordat je begint met het kiezen van de verlichting voor de badkamer, is het belangrijk om na te denken over de functie van de verlichtingsbronnen in je badkamer. Zo kan het handig zijn om helder wit licht boven de spiegel te plaatsen, zodat je tijdens je make-up routine of het scheren van je baard voldoende licht hebt. Ben je dol op ontspanning doormiddel van het nemen van een bad, dan kan het ook fijn zijn om te kiezen voor sfeervol licht, bijvoorbeeld door led inbouwspots te plaatsen die je kunt dimmen.

Kies voor waterdichte verlichting

Aangezien de badkamer een vochtige ruimte is, is het belangrijk om waterdichte verlichting aan te schaffen. Voor de badkamer zoek je het liefst naar armaturen met een IP-rating die geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes, zodat je zeker weet dat de verlichting veilig is.

Maak gebruik van badkamer spotjes voor meer sfeer

Wil je bepaalde hoekjes van je badkamer accentueren, maak dan gebruik van badkamer spotjes voor gerichte accentverlichting. Deze compacte maar krachtige armaturen voegen een speels element toe aan de badkamer en zijn perfect om specifieke hoekjes te accentueren en te laten opvallen

Kies voor dimbare verlichting

Ook dimbare verlichting voor de badkamer is ideaal, zo kun je op elke gewenst moment de helderheid van het licht aanpassen aan je behoeften en stemmingen. Helder licht kan heel handig zijn tijdens het opmaken, maar is minder prettig tijdens het nemen van een bad. Door te kiezen voor dimbare spotjes kun je op ieder moment spelen met de lichtintensiteit.

Hou rekening met lichtkleur

De keuze van de lichtkleur kan ook een grote invloed hebben op de sfeer van je badkamer. Over het algemeen wordt warm wit licht aangeraden voor een gezellige, ontspannen sfeer, terwijl koel wit licht meer geschikt is voor functioneel gebruik, bijvoorbeeld boven een spiegel.

Let op de juiste plaatsing van verlichting

Zorg ervoor dat de verlichting op de juiste plek wordt geplaatst om bijvoorbeeld schaduwen en verblinding te voorkomen. Plaats bijvoorbeeld verlichting aan de zijkanten van de spiegel in plaats van erboven, zo krijg je minder schaduw op je gezicht en dit is fijner wanneer je moet scheren of opmaken.

Met deze bovenstaande tips zorg je dat je badkamerverlichting zowel functioneel als stijlvol is, beide aspecten zijn in de badkamer zeker van belang.